Madriđani se muzičkim protestom bore protiv deložacija

Tanjug
Madriđani se muzičkim protestom bore protiv deložacija

MADRID - Stotine ljudi okupilo se u centru Madrida kako bi podržali više od 50 porodica koje se suočavaju sa deložacijom iz zgrade za koju aktivisti kažu da je planirana da se pretvori u turistički smještaj.

Četvorospratni kompleks u multikulturalnom naselju Lavapis bio je domaćin džez i flamenko nastupa i izvođenja poezije u svakom stanu, dok su demonstranti napolju skandirali:

„Kvartovi nisu na prodaju, oni se moraju zaštititi“, prenosi Rojters. Džentrifikacija Madrida se odvija već godinama, potiskujući lokalno stanovništvo dok privatni investitori pretvaraju kuće u luksuzne stanove za iznajmljivanje. U Madridu sada ima 62.580 kreveta koji se iznajmljuju na kraći rok, saopštila je turistička industrijska grupa Ekceltur.

Prema madridskom sindikatu stanara, fond za ulaganje u nekretnine Elix Rental Housing želi da kupi četvorospratnu zgradu Lavapies, a očekuje se da će odbor odobriti transakciju 13. februara.

U saopštenju poslatom Rojtersu, Elix je naveo da je zainteresovan za kupovinu zgrade i da je spreman da pregovora o tome. Jedan od stanara zgrade rakao je da je saznao za Elix-ove planove iz medija. Cene zakupa u Španiji su najviše ikada - porasle su za 10,8 odsto u odnosu na 2023. godinu.

Madrid je drugi najskuplji grad posle Barselone, prema podacima onlajn platforme za nekretnine Idealista. Karlos Martin, poslanik vladinog koalicionog partnera, Sumara, rekao je da će se njegova stranka zalagati za suzbijanje pretvaranja nekretnina u turističke stanove u oblastima sa velikom potražnjom za stanovanjem i isključiti iz određenih poreskih olakšica stanodavce koji "naduvavaju cijene".

On je dodao da se razmatraju i druge mere, kao što je obaveza da kupac živi najmanje pet godina u stanu koji planira da kupi.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana