Kijev: Situacija u Bahmutu je pod kontrolom

GS/Agencije
Foto: Agencije

MOSKVA/KIJEV - U toku je 422. dan ruske specijalne vojne operacije u Ukrajini. I dalje žestoke borbe za Artjomovsk i kod Avdejevke. Takođe, ukrajinske snage pretrpjele su i velike gubitke u pravcu Donjecka, ali i Kupjanska i Krasnog Limana. Predsjednici Francuske i Amerike poručili – Kina treba da pomogne u okončanju ukrajinskog sukoba.

Kijev: Situacija u Bahmutu je pod kontrolom

Ukrajina je danas saopštila da su ruske snage napredovale tokom žestokih borbi u Bakhmutu, gradu na istoku te zemlje, ali da je "situacija pod kontrolom", prenosi Rojters.

Zamjenica ministra odbrane Hana Maljar izjavila je ovo neposredno prije nego što je rusko ministarstvo odbrane saopštilo da se njihove jurišne trupe bore u zapadnim dijelovima Bakhmuta, posljednjem dijelu grada koji drže ukrajinske snage, prenosi Rojters.

"Situacija je napeta, ali je pod kontrolom", poručila je Maljar putem Telegrama..

Ukrajina, Njemačka i Poljska su potpisale pismo o namjeri da se u na teritoriji Poljske otvori centar za remont i održavanje tenkova „leopard 2"

Ukrajina, Njemačka i Poljska su potpisale pismo o namjeri da se u na teritoriji Poljske otvori centar za remont i održavanje tenkova „leopard 2" koje koriste ukrajinske snage, napisao je na Tviteru ukrajinski ministar odbrane Aleksej Reznjikov.

To je potvrdio i njemački ministar odbrane Boris Pistorijus koji je za "Velt" rekao da bi centar mogao da počne da radi krajem maja.

Podsjetimo, ranije je poljski premijer Mateuš Moravjecki izjavio da ta država planira da na svojoj teritoriji otvori evropski centar za održavanje američkih tenkova „abrams" i proizvodnju municije sa osiromašenim uranijumom za njih.

Njemačka kompanija „Rajnmetal" gradi u Rumuniji centar za remont i održavanje oružja koje se koristi u Ukrajini

Njemačka kompanija „Rajnmetal" gradi u Rumuniji centar za remont i održavanje oružja koje se koristi u Ukrajini, objavio je portal „Portalsm".

„Njemački proizvođač oružja ‘Rajnmetal’ gradi u mjestu Satu-Mare vojni centar za tehničko održavanje oružja koje se koristi u Ukrajini. 

Radovi na izgradnji su intenzivni", navodi sajt.

Hab se nalazi nedaleko od ukrajinske granice i služiće za remont samohodnih haubica, tenkova „leopard 2" i „čelindžer", borbenih vozila „marder", oklopnih transportera „fuks" i vojnih kamiona.

Njemačka kompanija je prošle godine podigla isti takav centar u Litvaniji za podršku vozilima NATO u baltičkim državama.

Više od 16.000 ukrajinskih vojnika prošlo je vojnu obuku u okviru pomoći EU Ukrajini

Više od 16.000 ukrajinskih vojnika prošlo je vojnu obuku u okviru pomoći EU Ukrajini, a Kijev je dobio od Unije municiju i rakete u vrijednosti od preko 600 miiona evra, izjavio je evropski komesar za spoljnu politiku i bezbjednost Žozep Borelj.

On je ove podatke izneo na sastanku Kontakt grupe za Ukrajinu koji se održava danas u američkoj vazdušnoj bazi Ramštajn pod rukovodstvom američkog ministra odbrane Lojda Ostina i načelnika združenih Generalštabova američke vojske, generala Marka Milija.

Generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg je, nakon jučerašnje posjete Kijevu, izjavio da su svi saveznici saglasni da Ukrajina treba da postane članica alijanse.

Sve zemlje članice NATO-a saglasile su se da će Ukrajina na kraju postati članica Alijanse, ali je sada glavni fokus da se obezbjedi da Kijev pobijedi Rusiju, izjavio je danas generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg.

Govoreći uoči sastanka kontakt grupe za pomoć Ukrajini u vazduhoplovnoj bazi Ramštajn u Njemačkoj, Stoltenberg je naglasio da, kada se rat u Ukrajini završi, Kijev mora da ima snage za odvraćanje da bi se spriječili novi napadi, prenio je Rojters.

Lideri odbrane NATO-a i partnerskih zemalja okupili su se danas u  Ramštajnu da bi obezbjedili dalju vojnu pomoć Ukrajini.

Sve zemlje članice NATO-a saglasile su se da će Ukrajina na kraju postati članica Alijanse, ali je sada glavni fokus da se obezbjedi da Kijev pobijedi Rusiju, izjavio je danas generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg.

Govoreći uoči sastanka kontakt grupe za pomoć Ukrajini u vazduhoplovnoj bazi Ramštajn u Njemačkoj, Stoltenberg je naglasio da, kada se rat u Ukrajini završi, Kijev mora da ima snage za odvraćanje da bi se spriječili novi napadi, prenio je Rojters.

Lideri odbrane NATO-a i partnerskih zemalja okupili su se danas u  Ramštajnu da bi obezbjedili dalju vojnu pomoć Ukrajini.

Sve zemlje članice NATO-a složile su se da će Ukrajina na kraju postati članica Saveza, ali je sada glavni fokus da se osigura da Kijev pobijedi Rusiju, izjavio je danas generalni tajnik NATO-a Jens Stoltenberg.

Govoreći pred sastanak kontaktne grupe za pomoć Ukrajini u zračnoj bazi Ramstein u Njemačkoj, Stoltenberg je istaknuo da, kada se rat u Ukrajini završi, Kijev mora imati snage za odvraćanje da bi se spriječili novi napadi, prenosi Reuters.

Vođe obrane NATO-a i partnerskih zemalja okupili su se danas u Ramsteinu da bi osigurali daljnju vojnu pomoć Ukrajini.

Mađarsko udruženje za žito i stočnu hranu se protivi zabrani Vlade Mađarske za uvoz žitarica i uljarica iz Ukrajine

Mađarsko udruženje za žito i stočnu hranu saopštilo je danas da se protivi zabrani Vlade Mađarske za uvoz žitarica i uljarica iz Ukrajine jer će ograničenja pogoditi proizvođače hrane i industrijske korisnike. 

Udruženje je navelo da će Mađarska biti pogođena zabranom uvoza, posebno u sezoni kada je mađarski uvoz kukuruza veoma visok, prenio je Rojters. 

Prema udruženju, zabrana znači da će Mađarska izgubiti pristup „najbližem i stoga najekonomičnijem izvoru sirovina" za svoju industriju. Saopštenje udruženja uslijedilo je nakon što je Mađarska zabranila uvoz oko 25 poljoprivrednih proizvoda iz Ukrajine prošle subote, uključujući žitarice, uljanu repicu i suncokret. 

Zabranu uvoza ukrajinskog žita i drugih poljoprivrednih proizvoda uvele su i Poljska, Slovačka i Bugarska. 

Zemlje su postale tranzitne rute za ukrajinsko žito koje nije moglo da se izvozi preko crnomorskih luka zbog ruske invazije.

Gagin: Ruske snage opkolile ukrajinsku borbenu grupu u Bahmutu

Savjetnik vršioca dužnosti šefa samoproglaešne Donjecke Narodne Republike Jan Gagin izjavio je danas da su ruske snage opkolile ukrajinsku borbenu grupu u Artjomovsku, kako Rusi nazivaju ukrajinski grad Bahmut. 

Gagin je za agenciju TASS rekao da su pripadnici ruske paravojne kompanije Vagner stigli do puta Bahmut - Časov Jar, koji je korišćen za snabdijevanje grupe Oružanih snaga Ukrajine u Bahmutu. 

- Nekoliko stotina metara je uzeto pod kontrolu, što onemogućava snabdijevanje garnizona. Tako se poklopac obruča, zapravo, zalupio - rekao je Gagin.

On je 18. aprila izjavio da ruske snage već kontrolišu skoro 90 odsto teritorije Bahmuta. 

Za Bahmut, grad u Donjeckoj oblasti, na istoku Ukrajine, nekoliko mjeseci se vode žestoke borbe ukrajinskih i ruskih snaga.

MSP Rusije: Potrebno da se "specijalna operacija" nastavi zbog akcija Kijeva

Ministarstvo vanjskih poslova Rusije saopštilo je danas da, kako je navedeno, "ekstremističke izjave predstavnika kijevskih vlasti i njihove zločinačke akcije" potvrđuju da je potrebno da ruska specijalna operacija u Ukrajini bude nastavljena. 

"Ovakva retorika i zločinački postupci kijevskog režima potvrđuju potrebu da se specijalna vojna operacija nastavi sve dok se u potpunosti ne završe zadaci denacifikacije i demilitarizacije Ukrajine i eliminišu prijetnje po bezbjednost Rusije koje dolaze sa njene teritorije", navedeno je u saopštenju, prenose RIA Novosti.

Rusko Ministarstvo kao primjer takvih izjava zvaničnika u Kijevu navodi izjavu Mihaila Podoljka, savjetnika u kabinetu predsjednika Ukrajine, koji je, kako je navedeno, govoreći o situaciji u kojoj se našla Ukrajinska pravoslavna crkva, rekao da Kijev ima šansu da "brzo i bezbolno fizički "očisti" veliki broj proruski orijentisanih ljudi".

Takođe je, prema navodima ruskog Ministarstva, obećao da će kazniti stanovnike Krima i Donbasa zbog njihove želje da svoju budućnost vežu za Rusiju.

NATO razmatra isporuku aviona Ukrajini

Generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg izjavio je da saveznici iz Alijanse razgovaraju o isporuci različitih tipova aviona Ukrajini, te da će o tome biti govora na današnjem sastanku Kontakt grupe za Ukrajinu u američkoj bazi „Ramštajn" u Njemačkoj.

„Što se tiče aviona, saveznici su ih isporučili. Poljska je obezbjedila MiG-29. Trenutno se pregovara o isporuci drugih tipova aviona Ukrajini", rekao je Stoltenberg.

On je dodao da su sve države NATO saglasne sa tim da Ukrajina treba da postane članica Alijanse.

„Upozorili smo vas..."

Administracija SAD je upozoravala vlasti Kijeva da ukrajinska vojska neće imati dovoljno snage da zadrži Artjomovsk zbog čega je i savjetovala da se grad prepusti ruskim snagama, piše list „Vašington post".

List navodi da su te informacije navode u tajnim dokumentima iz Pentagona koji su nedavno obelodanjeni na društvenim mrežama.

Spriječena rotacija Ukrajinaca kod Kupjanska

Pripadnici ruske vojne grupacije „Zapad" spriječili su pokušaj ukrajinske vojske da izvedu rotaciju na kupjanskom delu fronta, prenose mediji.

Istovremeno, ruske snage su uz pomoć projektila „Krasnopolj" uništile jedan ukrajinski tenk i lansirni sistem „grad".

Šef diplomatije Kine: Ne raspaljujemo situaciju u Ukrajini

Šef diplomatije Kine Ćin Gang izjavio je danas da ta zemlja ne raspaljuje situaciju u Ukrajini, već se zalaže za mirno rješavanje međunarodnih sporova kroz dijalog i diplomatiju.

Istakao je da se Kina protivi pokušajima podizanja zidova i barijera koji dovode do prekida u u međunarodnim lancima snabdevanja, prenosi Rojters.

Ukrajina: Rusija napala sa 10 dronova, osam smo uništili

Generalštab Oružanih snaga Ukrajine saopštio je jutros da su ruske snage napale Ukrajinu sa 10 dronova Šahed-136, od kojih je osam uništila ukrajinska PVO.

Istovremeno, gradska uprava Kijeva saopštila je da je uništeno osam dronova koji su bili lansirani na glavni grad, prenosi Unian.

Kako se navodi, to je prvi napad na Kijev nakon 25 dana. U napadu nije bilo povrijeđenih niti materijalne štete.

Pistorijus: Nije vrijeme za odluku o članstvu Ukrajine u NATO-u

Ministar odbrane Njemačke Boris Pistorijus izjavio je da sada nije vrijeme za odluku o članstvu Ukrajine u NATO.

-Članstvo Ukrajine u NATO trenutno nije na dnevnom redu - rekao je Pistorijus za ZDF.

Prema riječima ljemačkog ministra, neće biti brze odluke o tome da li će se Ukrajina pridružiti EU ili NATO-u.

-Vrata su otvorena, ali sada nije vrijeme za odluku - smatra Pistorijus.

Dodao je da prijem Ukrajine u NATO mora biti razmotren nakon završetka rata, a ne "sada iz solidarnosti".

Pistorijus smatra da Ukrajina mora da dobije rat, ali da to ne znači nužno da će rat biti dobijen vojno.

-Cilj mora biti mirovni sporazum koji uključuje povlačenje Rusije - rekao je Pistorijus.

Kjodo: G7 razmatra skoro potpunu zabranu izvoza u Rusiju

Članice Grupe sedam industrijski najrazvijenijih zemalja, u okviru proširenja antiruskih sankcija, razmatraju skoro potpunu zabranu izvoza u Rusiju, objavila je agencija Kjodo, pozivajući se na izvor iz japanske vlade.

Zemlje G7 već su obustavile izvoz u Rusiji širokog spektra artikala, uključujući proizvode koji se mogu koristiti u vojne svrhe i luksuznu robu.

Međutim, najnoviji plan mogao da proširi trgovinski embargo na polovne automobile, gume, kozmetičke artikle i odjeću, rekao je izvor agencije.

Naredni samit G7 biće održan u japanskom gradu Hirošima od 19. do 21. maja.

 Dvije osobe su povrijeđene u eksploziji u Belgorodu

Dvije osobe su povrijeđene u eksploziji koja je kasno sinoć potresla grad Belgorod na jugozapadu Rusije, saopštio je guverner Belgorodske oblasti Vjačeslav Gladkov.

-Prema preliminarnim informacijama, dvie osobe su povrijeđene. Jedna žena, koja je zadobila povredu glave, hospitalizovana je u Gradskoj bolnici broj 2 u umjereno teškom stanju. Druga žena je zadobila ogrebotine na koži i odbila je hospitalizaciju nakon ukazane neoophodne lekarske pomoći -napisao je Gladkov na Telegramu, prenosi TASS.

On je dodao da su usljed eksplozije oštećena četiri stana u jednoj stambenoj zgradi, a stanovnicima je ponuđen privremeni smještaj u hotelu.

-Zgradu će pregledati specijalisti. Ako dođe do oštećenja potpornog zida, izmjestićemo cijeli dio zgrade - napisao je guverner Belgorodske oblasti i naveo da su oštećena i četiri automobila.

Kako se navodi, osnovan je krizni centar za prikupljanje svih informacija o incidentu, a na licu mesta su istražitelji i spasilački timovi ruskog ministarstva za vanredne situacije.

U eksploziji u Belgorodu oštećeni stanovi, napravljen krater širok 20 metara

Nekoliko stanova oštećeno je u eksploziji koja je potresla jugozapadni ruski grad Belgorod, u istoimenoj oblasti na granici sa Ukrajinom, naveo je na Telegramu gradonačelnik Valentin Demidov.

- Nekoliko stanova je oštećeno u eksploziji. Svim oštećenim stanovnicima je ponuđen prinudan smještaj u hotelu - dodao je Demidov, prenosi TASS.

On je dodao da se zatekao u blizini eksplozije u vrijeme kada se dogodila sinoć i da, prema njegovim informacijama, niko nije ranjen.

Regionalni guverner Belgoroda Vjačeslav Gladkov rekao je ranije tokom večeri da se eksplozija dogodila u Belgorodu, da su razbijena stakla, oštećeni automobili i da je se stvorio krater dubok 20 metara širok oko 20 metara.

Uzrok eksplozije zasad nije objavljen.

SAD nizu označile Vagner kao "stranu terorističku organizaciju"

SAD nisu označile rusku privatnu vojnu grupu Vagner kao "stranu terorističku organizaciju" uprkos njenim akcijama u Ukrajini, izjavio je portparol Bijele kuće Džon Kirbi.

 -Mi ih nismo tako okvalifikovali i to je sve što imam da kažem o tome - dodao je Kirbi, prenosi Rojters.

On je naveo i da ta paravojna grupa i dalje pokušava da preuzme kontrolu nad strateškim gradom Bahmutom u istočnoj Ukrajini.

Slovenija će se pridružiti zajedničkom programu EU za nabavku municije Ukrajini

Slovenačka vlada odlučila je danas da će uredbom podržati projektat zajedničke nabavke municije za Ukrajinu onog trenutka kada ministar odbrane Marjan Šarec potpiše taj dokument sa Evropskom agencijom za odbranu (EDA), saopštilo je ministarstvo odbrane.

- Projekat EDA donosi okvir za saradnju zemalja na projektu i stoga nema finansijskih posljedica po Sloveniju - dodalo je ministarstvo, prenijela je agencija STA.

Dosad su Norveška i 32 članice Evropske unije potpisale projekat, koji je ranije ove godine dogovoren na sastanku ministara odbrane i spoljnih poslova zemalja EU.

U pitanju je dio plana da se Ukrajini obezbedi milion komada artiljerijske municije kalibra 155 milimetara u narednih 12 mjeseci.

Artiljerijske granate će doći iz zajedničkih nabavki, kao i iz postojećih zaliha, uz pomoć dvije milijarde evra iz EU fondova dostupnih za sufinansiranje.

Dio plana je i da se ojača industrija evropske odbrane i proizvodnih kapaciteta, o čemu su razgovarali evropski komesar za jedinstveno tržište Tijeri Breton, premijer Slovenije Robert Golob, ministar Šarec i ministar ekonomije Matjaž Han.

Sirene širom Ukrajine tokom noći

Sirene za vazdušnu opasnost tokom noći su se oglašavale u više ukrajinskih regiona i to u više navrata, dok je u jednom trenutku vazdušna opasnost bila proglašena i na cijeloj teritoriji Ukrajine, prenose mediji.

Prvo su se sirene oglasile u Kijevu i u Kijevskoj oblasti, a zatim i u Lavovskoj, Ternopoljskoj, Hmeljnickoj, Žitomirskoj, Vinjickoj i Sumskoj oblasti.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Galerija
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana