Mađarska će blokirati sankcije ruskom nuklearnom sektoru

Tanjug
Foto: Stratfor

BUDIMPEŠTA - Evropska komisija predstaviće ove sedmice nacrt 12. paketa sankcija Rusiji, koji će Mađarska blokirati ukoliko se u dokumentu usmjere sankcije ka nuklearnoj energiji, izjavio je mađarski ministar spoljnih poslova Peter Sijarto.

"Sada smo na sastanku ministara spoljnih poslova (EU) dobili informaciju da će članicama Unije biti predstavljen 12. paket sankcija Rusiji", rekao je Sijarto mađarskim novinarima.

On je dodao da se Budimpešta ni u kakvim okolnostima neće saglasiti sa usvajanjem sankcija ruskoj nuklearnoj energiji, jer štiti svoje interese.

Takođe, Mađarska nije odobrila prebacivanje 500 miliona evra za isporuku oružja Kijevu u sklopu Evropskog mirovnog fonda jer nije dobila grancije od ukrajinske Nacionalne agencije za spriječavanje korupcije (NACP) da mađarske kompanije neće biti uvrštene na listu "međunarodnih ratnih sponzora", rekao je mađarski ministar spoljnih poslova Peter Sijarto.

Prema njegovim riječima, na Mađarsku je u vezi sa tim pitanjem vršen veliki pritisak tokom današnjeg sastanka šefova diplomatija EU.

"Jasno je da se danas nisam saglasio sa tim. I dalje se pridržavamo svog stava, sve dok ne dobijemo garancije od NACP da se više neće ponoviti situacija da se na listu međunarodnih sponzora rata uvrsti OTP banka ili bilo koja druga mađarska firma", naglasio je Sijarto.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana