Mađarska blokirala 50 milijardi evra pomoći EU Ukrajini

Tanjug
Mađarska blokirala 50 milijardi evra pomoći EU Ukrajini

BRISEL - Mađarska je blokirala 50 milijardi evra pomoći EU Ukrajini, samo nekoliko sati nakon što je Evropski savjet odlučio da počnu pregovori o pridruživanju sa tom zemljom.

-Rezime noćašnjeg sastanka: veto za dodatni novac Ukrajini - napisao je noćas mađarski premijer Viktor Orban na mreži Iks, nakon sastanka Evropskog savjeta u Briselu.  

-Vratićemo se na to pitanje sljedeće godine nakon odgovarajuće pripreme -  dodao je Orban.

Holandski premijer Mark Rute izjavio je da ima još vremena i da Ukrajina neće ostati bez novca u narednih nekoliko nedjelja, javlja BBC.

On je izrazio nadu da će dogovor o pomoći Ukrajini biti postignut početkom sledeće godine, odnosno krajem januara.

Evropski savjet juče je odlučio da započne pregovore o pridruživanju sa Ukrajinom i Moldavijom, a da status kandidata za članstvo u Uniji dodijeli Gruziji.

Orban je ranije izjavio da Ukrajina ne ispunjava uslove za članstvo i da Mađarska ne može da se saglasi sa tom odlukom, ali je, kako bi omogućio da ta odluka bude donijeta, napustio salu tokom odlučivanja i nije učestvovao u njenom donošenju.

Savjet je potvrdio nepokolebljivu podršku Unije  nezavisnosti, suverenitetu i teritorijalnom integritetu Ukrajine u okviru njenih međunarodno priznatih granica i "njeno inherentno pravo na samoodbranu".

Evropski savjet potvrdio je i nepokolebljivu posvećenost Evropske unije da nastavi da pruža snažnu političku, finansijsku, ekonomsku, humanitarnu, vojnu i diplomatsku podršku Ukrajini i njenom narodu koliko god je to potrebno.

-Evropska unija i njene države članice nastaviće da se bave hitnim vojnim i odbrambenim potrebama Ukrajine - dodaje se u zaključcima.

Kako se navodi, Evropski savjet posebno insistira na važnosti blagovremene, predvidive i održive vojne podrške Ukrajini, posebno kroz Evropski mirovni fond i Misiju vojne pomoći EU, kao i kroz direktnu bilateralnu pomoć država članica.

Evropski savjet istakao je i da postoji hitna potreba da se ubrza isporuka projektila i municije, posebno u okviru inicijative od milion metaka artiljerijske municije, i da se Ukrajini obezbedi više sistema protivvazdušne odbrane.

-Vojna podrška i bezbednosne obaveze biće obezbeđene uz puno poštovanje bezbjednosne i odbrambene politike određenih država članica i uzimajući u obzir bezbednosne i odbrambene interese svih država članica - dodaje se u zaključcima.

Navodi se da će se nastaviti intenzivni globalni napori i saradnja sa Ukrajinom i partnerima iz svih regiona svijeta, kako bi se osigurala najšira moguća međunarodna podrška "sveobuhvatnom, pravednom i trajnom miru" i ključnim principima i ciljevima ukrajinske mirovne formule.

-Rusija i njeno rukovodstvo moraju biti u potpunosti odgovorni za vođenje agresorskog rata protiv Ukrajine i za druge najteže zločine po međunarodnom pravu, kao i za ogromnu štetu prouzrokovanu njenim ratom - navodi se u zaključcima.

U njima se dodaje i da Evropski savjet podstiče napore da se uspostavi tribunal za krivično gonjenje, kako se tvrdi, "zločina agresije protiv Ukrajine", koji bi uživao najširu međuregionalnu podršku i legitimitet, kao i budući mehanizam kompenzacije.

Evropski savjet ponovo je pozvao Rusiju i Bjelorusiju da hitno osiguraju bezbjedan povratak u Ukrajinu "sve protivpravno deportovane i prebačene ukrajinske dece i drugih civila".

Navodi i da je EU odlučna da dodatno oslabi sposobnost Rusije da vodi rat, uključujući kroz dalje jačanje sankcija, i kroz njihovu punu i efikasnu primjenu i sprečavanje njihovog zaobilaženja, posebno za robu visokog rizika, u bliskoj saradnji sa partnerima i saveznicima.

Osudio je kontinuiranu vojnu podršku ratu koju, kako navodi, pružaju Iran, Bjelorusija i Severna Koreja i apelovao na sve zemlje da ne pružaju materijalnu ili drugu podršku ruskom ratu. 

-Evropska unija će nastaviti intenzivan rad sa partnerima na suzbijanju lažnih ruskih narativa i dezinformacija o ratu -  dodaje se u zaključcima Evropskog savjeta.

Naglašava se važnost bezbjednosti i stabilnosti u Crnom moru i da je od vitalnog značaja da ukrajinski izvoz žitarica bude održiv i da stigne do svjetskih tržišta.

U zaključcima se napominje da će EU nastaviti da podržava Moldaviju i Gruziju u rješavanju izazova sa kojima se suočavaju kao posledicom rata u Ukrajini.

Evropski savjet naveo je da podržava zaključke Saveta za opšte poslove EU o proširenju, koji su doneti 12. decembra, ali nije pomenuo Srbiju, koja je dio tih zaključaka.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana