Lula smijenio zamjenika šefa obavještajne službe zbog istrage

Tanjug
Foto: Tanjug

BRAZILIJA- Brazilski predsjednik Luis Inasio Lula da Silva smijenio je zamjenika direktora nacionalne obavještajne agencije Alesandra Moretija i četiri šefa odjeljenja, poslije tvrdnji da je brazilska obavještajna agencija Abin nezakonito špijunirala neprijatelje bivšeg predsjednika te zemlje Žaira Bolsonara.

Moreti je optužen da je prenio informacije bivšem šefu Abina, Aleksandru Ramagemu, političaru iz stranke Bolsonara.

Istraga o navodnom nezakonitom špijuniranju političara i sudija se nastavlja dok bivši brazilski predsjednik tvrdi da ona predstavlja progon njega i njegove porodice.

Međutim, sa tim se ne slaže aktuelni prvi čovjek Brazila, koji je odbacio te navode rekavši da njegova vlada ne daje naređenja saveznoj policiji.

Vrhovni sud Brazila je u četvrtak objavio dokumenta u kojima je agencija Abin optužena za praćenje i nezakonito prisluškivanje ključnih političkih i pravosudnih ličnosti koji su kritikovali bivšeg brazilskog predsjednika, među kojima su bile i tri sudije Vrhovnog suda i predsjednik donjeg doma Kongresa Brazila.

Policija je, prema riječima sudije brazilskog Vrhovnog suda, identifikovala Bolsonarovog sina Karlosa kao dio "političkog jezgra" za koje se sumnja da je naručilo ilegalno špijuniranje.

Sud je u ponedjeljak odobrio racije u kući i kancelarijama Karlosa, koji je gradski odbornik Rio de Žaneira.

Prošle nedjelje policija je pretresla kancelariju i kuću Ramagema, koji je negirao optužbe, prenosi agencija Rojters.

Policija sumnja da je Abin koristio izraelski softver poznat kao "FrstMajl" za ilegalno praćenje mobilnih telefona.

Ljevičar Lula tesno je pobijedio Bolsonara, političara krajnje desnice, u drugom krugu predsjedničkih izbora u Brazilu 30. oktobra 2022. godine.

Bolsonari je zabranjeno da se kandiduje već osam godina nakon što je neosnovano sumnjao u brazilski elektronski sistem glasanja.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana