Lula: BRIKS učestvuje u naporima da se okonča rat u Ukrajini

Tanjug
Foto: Tanjug/AP

JOHANEZBURG- Predsjednik Brazila Luiz Inasio Lula da Silva izjavio je danas da je sve veći broj zemalja, među kojima su i članice BRIKS-a, angažovan po pitanju okončanja rata u Ukrajini, dodavši da su te države u direktnom kontaktu sa Moskvom i Kijevom.

"Rat u Ukrajini je ukazao na ograničenja Savjeta bezbjednosti Ujedinjenih nacija", rekao je Lula tokom samita BRIKS-a u Johanezburgu, prenosi Rojters.

On je naglasio da Brazil poštuje "suverenitet i teritorijalni integritet" i principe Ujedinjenih nacija koje su osudile rusku invaziju na Ukrajinu.

 "BRIKS mora da deluje kao sila za razumijevanje i saradnju. Naša spremnost je izražena u doprinosima Kine, Južne Afrike i moje zemlje naporima za rešavanje sukoba u Ukrajini“, naveo je Lula.

Brazilski predsjednik je, istovremeno, podržao ideju zajedničke valute koju bi zemlje BRIKS-a koristile u komercijalnim transakcijama kako bi smanjile svoju ekonomsku ranjivost.

 "Stvaranje valute za trgovinske i investicione transakcije između članica BRIKS-a povećava naše mogućnosti plaćanja i smanjuje našu ranjivost“, rekao je on na plenarnoj sednici samita.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana