Lukašenko: Uhapšen terorista i 20 pomagača, Zelenski znao za operaciju

GS
Lukašenko: Uhapšen terorista i 20 pomagača, Zelenski znao za operaciju

MINSK - Bjelorusija je danas uhapsila ukrajinsku “terorističku grupu” povezanu sa obavještajnim službama Kijeva zbog pokušaja sabotaže na bjeloruskom aerodromu, saopštio je predsjednik Aleksandar Lukašenko.

Lukašenko je govorio o pritvaranju “teroriste ukrajinskih specijalnih službi”, kao i 20 njegovih saučesnika, koji su umiješani u pokušaj sabotaže na avionu radaru A-50 na aerodromu Mačulišči, i naglasio da je predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski morao da bude upoznat sa takvom operacijom, prenosi Belta.

On je ovo saopštio prilikom uručenja državnih priznanja  promovisanja visokih oficira i naglasio da su oni na ovu svečanost došli sa “poklonom”, navodi bjeloruska agencija.

- Bio je pripremljen terorista. On je Rus sa ruskim pasošom, ali ima i ukrajinski pasoš. Rodio se u Krivom Rogu, živjeo je na Krimu. Njega je vrbovala specijalna služba Ukrajine 2014. godine. On je IT stručnjak ili se dobro razumije u IT tehnologije. Pripreman je za izvođenje terorističkih napada - rekao je Lukašenko.

Kako je precizirao bjeloruski lider, diverzanta je pripremala Služba bezbjednosti Ukrajine, a do danas je više od 20 njegovih saučesnika koji se nalaze na teritoriji Bjelorusije privedeno, dok se ostali kriju u inostranstvu.

- Ono što smo vidjeli prilikom realizacije operacije u Belorusiji, to je zaista bilo nešto nevjerovatno. Korišćene su najnaprednije tehnologije. On je više mjeseci obučavan svemu tome. Nakon pripreme je prebačen na našu teritoriju - objasnio je Lukašenko.

On je dodao da su prilikom pripreme sabotaže na ruskom avionu diverzanti koristili mali dron, pošto bi veliki dron “ispratili bjeloruski sistemi za praćenje”.

Avion za rano upozoravanje A-50 stigao je u Bjelorusiju u okviru koordinacije regionalne grupe Savezne države Rusije i Bjelorusije i učešća u zajedničkim rusko-bjeloruskim letačkim vježbama koje se održavaju od 16. januara do 1. februara.

Lukašenko je rekao i da u ovom pokušaju sabotaže avion nije pretrpio značajnija oštećenja, osim, ogrebotina i jedne rupe na trupu, što ne sprječava vojnu letjelicu da obavlja svoje dužnosti.

Poslije rezultata protivterorističke operacije, predsjednik Bjelorusije je odlučio da glavnim akterima dodijeli državna odlikovanja.

- Dobro je, to je bila briljantna operacija. Nevjerovatno je identifikovati sve saučesnike i pritvoriti ih za samo četiri, pet dana. Pronaći iglu u plastu sijena. Ali ni u kom slučaju ne treba da se opuštamo - naglasio je Lukašenko.

On je rekao i da je uvjeren da je predsjednik Ukrajine Volodimir Zelenski bio upoznat sa priprema ove operacije.

- Zaključak je jedan. Nekako sam mislio da je Ukrajini potreban mir, da Zelenski navija za svoj narod. Predsjednik Zelenski je jednostavno gnjida. Gnjida! Takve operacije se ne izvode bez saglasnosti lidera zemlje i glavnokomandujućeg - kazao je Lukašenko.

Bjeloruski antivladini aktivisti saopštili su prošlog mjeseca da su u napadu dronom na aerodrom Mačulišč u blizini bjeloruske prestonice, digli u vazduh sofisticirani ruski vojni avion za osmatranje. Tu tvrdnju osporavaju i Moskva, i Minsk.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana