Lukašenko: Sada nema potrebe da se razmješta nuklearno oružje

Srna
Lukašenko: Sada nema potrebe da se razmješta nuklearno oružje

MINSK - U ovoj fazi nema potrebe za razmještanjem strateškog nuklearnog oružja u Bjelorusiji, izjavio je bjeloruski predsjednik Aleksandar Lukašenko.

"Prvo sam zamolio /ruskog predsjednika Vladimira/ Putina. Zatim sam snažno zahtijevao na prijateljski način da mi vrati ovo oružje /taktičko, a ne strateško/ za sada. Meni je dovoljno", rekao je Lukašenko.

Lukašenko je napomenuo da je jedan od njegovih prvih prijedloga bio da Moskva naoruža nekoliko bjeloruskih višecijevnih raketnih bacača "polonez" ruskim nuklearnim bojevim glavama.

Međutim, to je bilo previše složeno za izvršenje, pa je odlučeno da se taktičko nuklearno oružje prebaci u Bjelorusiju, pod uslovom da Minsk izgradi skladišta.

On je naglasio da je Bjelorusija obezbijedila sve neophodne uslove za skladištenje strateškog nuklearnog naoružanja, prenijela je državna agencija Belta.

"Sve je spremno. Mislim da će proći još nekoliko dana i imaćemo ono što smo tražili. A možda i malo više", dodao je Lukašenko.

Putin je izjavio 25. marta da su se Moskva i Minsk dogovorili o razmještanju ruskog taktičkog nuklearnog oružja u Bjelorusiji, čime se ne krše ruske obaveze o neširenju nuklearnog oružja.

Ruski ambasador u Bjelorusiji Boris Grizlov rekao je 2. aprila da će nuklearno oružje u Bjelorusiji biti stacionirano bliže zapadnim granicama državne zajednice.

Lukašenko: Navijaćemo za Trampa jer može da zaustavi NATO mašinu

Minsk će na predstojećim predsjedničkim izborima u SAD navijati za bivšeg predsjednika Donalda Trampa, jer on može za 24 časa da zaustavi NATO, koji se bori protiv Rusije u Ukrajini, izjavio je predsjednik Bjelorusije Aleksandar Lukašenko.

"Navijaćemo da on dođe na vlast i zaustavi NATO mašinu, 50 zemalja koje danas ratuju protiv Rusije", rekao je Lukašenko odgovarajući na pitanje novinara da li će Tramp, ukoliko bude izabran za predsjednika, pristati da dođe u Minsk radi razgovora o završetku sukoba u Ukrajini.

Lukašenko je naglasio da za Trampa iz političkog ugla neće biti lako da "posjeti diktatora", ali je podsjetio da su predstavnici Ukrajine i Rusije u Istanbulu nastavili razgovore koji su održani u proljeće prošle godine u Bjelorusiji "jer su Amerikanci rekli Kijevu da razgovara".

"To je igra, politika. Ipak, Tramp je odlučniji, mogao bi samo da kaže Za ime Boga!, sjedne u avion i poleti. Ali, on bi to morao da uradi kako bi ispunio obećanja o prekidu rata, makar i djelimično, jer se izdvojio svojim hrabrim izjavama o tome", istakao je Lukašenko.

Lukašenko je naglasio da će, prema rezultatima anketa, trenutni predsjednik SAD Džozef Bajden izgubiti izbore, ali da je američka politička mašina aktivirana i da se niko ne bi usudio da ide protiv nje, prenio je TASS.

"To je košmar! Kad bi naša predizborna kampanja bila sprovođena na taj način, oni bi nama već objavili rat. Ali mi smo sveci. U poređenju sa njihovim demokratskim izborima, naša diktatura je moralno superiornija", dodao je Lukašenko. 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana