Lukašenko potpisao zakon o zabrani medija iz neprijateljskih zemalja

Tanjug
Foto: Gazeta.ru

MINSK- Predsjednik Bjelorusije Aleksandar Lukašenko potpisao je zakon koji predviđa mogućnost zabrane medija zemalja koje preduzimaju neprijateljske korake protiv bjeloruskih medija, saopštila je danas pres služba predsjednika.

Lukašenko je potpisao Zakon o izmjenama i dopunama zakona Republike Belorusije o masovnim medijima, prenijela je agencija RIA Novosti. 
Dokument ima za cilj unapređenje mehanizama zaštite nacionalnih interesa u medijskoj sferi, kao i proširenje alata za odgovor na neprijateljske akcije protiv Bjelorusije, navodi se u poruci na sajtu bieloruskog predsjednika.
Objašnjava se da "zakon predviđa mogućnost uvođenja zabrane djelovanja stranih medija na teritoriji Republike Bjelorusije u slučaju da strane države ispolje neprijateljske radnje prema bjeloruskim medijima".


Kako se navodi u izvještaju, proširuje se lista osnova za ukidanje sertifikata o državnoj registraciji medija i ograničavanje pristupa Internet resursima. 
Utvrđeni su uslovi za djelatnost vlasnika internet resursa koji distribuiraju proizvode televizijskih i radio-difuznih medija.
Ranije je dokument usvojio bjeloruski parlament. 
Zamjenica predsjednika Komisije za ljudska prava, nacionalne odnose i medije donjeg doma bjeloruskog parlamenta Lilija Ananič rekla je da prijedlog zakona predviđa mogućnost preduzimanja simetričnih kontramera protiv neprijateljskih zemalja koje nameću ograničenja bjeloruskim medijima, spriječavaju njihovu distribuciju u inostranstvu, pogoršavaju uslove za njihovo djelovanje.


Ona je objasnila da će po obavještenju Ministarstva spoljnih poslova Ministarstvo informisanja doneti odluke o simetričnim merama prema stranim medijima iz neprijateljskih zemalja koji su akreditovani u Bjelorusiji. 

Sličan postupak će važiti i u slučaju ukidanja restriktivnih mjera i zabrana.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana