Lukašenko pomilovao 37 zatvorenika

GS
Foto: Telegram

MOSKVA - Bjeloruski predsjednik Aleksandar Lukašenko potpisao je ukaz o pomilovanju 37 lica osuđenih za krivična djela u vezi sa ekstremizmom, saopštila je pres-služba predsjednika.

U saopštenju se navodi da je među onima koji će biti oslobođeni šest žena, kao i neutvrđeni broj penzionera, lica sa invaliditetom i hroničnih bolesnika, ali nisu objavljena njihova imena, javila je državna novinska agencija Belta.

Ovom odlukom objelodanjenom uoči državnog praznika Bjelorusije, broj zatvorenika koje je Lukašenko pomilovao od početka jula dostigao je ukupno 115 lica i sva su bila osuđena zbog opozicionih aktivnosti, prenosi Rojters.

Grupe za ljudska prava, zapadne diplomate i bjeloruska opozicija u egzilu ocjenjuju da su oslobađanja dobrodošla, ali da ne predstavljaju istinsku promjenu politike. Oni navode da je 1.400 političkih zatvorenika i dalje iza rešetaka u Bjelorusiji.

Lukašenko negira da u Bjelorusiji, u kojoj vlada od 1994. godine, ima političkih zatvorenika. Prošle sedmice, prije posljednjeg puštanja na slobodu, rekao je da su među onima koji su ranije oslobođeni ljudi koji su bili bolesni ili sa mentalnim poteškoćama, te da će biti pod nadzorom nadležnih organa.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana