Lukašenko: Nuklearno oružje treba uništiti

Tanjug
Foto: Tanjug

MOSKVA - Bjeloruski predsjednik Aleksandar Lukašenko izjavio je danas da sve zemlje treba da sakupe nuklearno oružje "na jednu gomilu i unište ga u određenom vremenskom periodu".

"Ja sam generalno radikalno nastrojen u tom pogledu. Vjerujem da nuklearno oružje treba da se sakupi u jednu gomilu u određenom vremenskom periodu, a zatim uništi", rekao je Lukašenko za TV kanal Rusija-1, prenosi TASS.

Lukašenko je istakao da se slaže sa onim što je francuski predsjednik Emanuel Makron rekao o neprihvatljivosti da jedna zemlja postavlja nuklearno oružje na teritoriju druge, ali da bi onda i SAD trebalo da ga uklone iz drugih zemalja.

U Kremlju je danas počeo sastanak Vrhovnog državnog savjeta Saveza Rusije i Bjelorusije, kojim predsedavaju ruski predsjednik Vladimir Putin i njegov bjeloruski kolega Aleksandar Lukašenko.

Sekretar bjeloruskog Savjeta bezbjednosti Aleksandar Volfovič izjavio je danas da će predsjednici Rusije i Bjelorusije Vladimir Putin i Aleksandar Lukašenko zajednički odlučiti kada će biti isporučeno rusko nuklearno oružje Bjelorusiji.

"Kada naši lideri, vrhovni komandant Ruske Federacije i glavnokomandujući bjeloruskih oružanih snaga, donesu odluku. To je njihova odluka", rekao je on, javila je BelTA, a preneo TASS.

Volfovič je dodao da količina oružja "nije važna".

"Važno je zašto i kako da ih pravilno koristimo. A znamo kako da ih koristimo. I da li je potrebno da ih koristimo. Mislim da do toga neće doći. Uostalom, bojeve glave i drugo taktičko ili strateško nuklearno oružje su prije svega preventivna mjera, obezbjeđivanje bezbjednosti i Rusije i Bjelorusije", istakao je on.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana