Lukašenko: Hajde da sjednemo i završimo rat

Srna
Lukašenko: Hajde da sjednemo i završimo rat

MINSK- Rusija i Ukrajina treba da pregovaraju o okončanju sukoba da bi izbjegle da se rat prelije u Bjelorusiju, rekao je bjeloruski predsjednik Aleksandar Lukašenko.

Lukašenko je rekao da samo "ljudi američkog porijekla visokog ranga" žele da se rat Ukrajine i Rusije nastavi.

Zapad, dodao je on, ohrabruje Kijev da se bori jer želi da Ukrajina i Rusija "unište jedna drugu", navodi se u odlomcima iz gotovo dvočasovnog intervjua objavljenog na veb-sajtu bjeloruskog predsjednika.

Lukašenko je sugerisao da bi Kijev mogao da planira napad na Bjelorusiju i rekao da Minsk neće dozvoliti ukrajinskim trupama da gaze bjelorusku zemlju.

"Hajde da sjednemo za pregovarački sto i završimo ovaj sukob koji nije potreban ni ukrajinskom narodu, ni Rusima, ni Bjelorusima, on treba njima /Zapadu/", rekao je on.

Lukašenko je ocijenio da Zapad očekuje da će destabilizujuća situacija u Kurskoj oblasti podstaći mobilizaciju trupa u Bjelorusiji i Rusiji i "uzdrmati društvo iznutra".

"Ne želimo eskalaciju i ne želimo rat protiv cijelog NATO saveza. Ne želimo to. Ali, ako Ukrajina bude provocirala Bjelorusiju, nećemo imati drugog izbora", dodao je Lukašenko.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana