Lovac na naciste savjetuje Jevrejima da glasaju za krajnju desnicu

Tanjug
Lovac na naciste savjetuje Jevrejima da glasaju za krajnju desnicu

PARIZ - Čuveni jevrejski istoričar, poznat i kao lovac na naciste, Serž Klarsfeld poručio je biračima, nekoliko dana prije drugog kruga izbora u Francuskoj, da ako se suoče s izborom između krajnje desnog Nacionalnog okupljanja (RN) Marin Le Pen i krajnje ljevičarskog konkurenta, izaberu krajnju desnicu.

Taj savjet Klarsfelda (88), koji je svoj život posvetio privođenju pravdi odbeglih nacista, suprotan je stavovima drugih jevrejskih vođa i intelektualcima u Francuskoj koji borbu protiv nacionalnog fronta vide kao glavni prioritet u drugom krugu izbora.

Klarsfeld je u intervjuu za AP rekao da je to poručio jer je Marin Le Pen liderka stranke koja podržava Izrael i Jevreje.

-Zato smo dali ovaj savjet onima koji će se suočiti sa ovim drugim krugom između krajnje ljevice i nekadašnje krajnje desnice, koja je za nas sada populistička partija, da glasaju za desnicu - rekao je on. Klarsfeld je pojasnio da će on lično glasati za centristički savez predsjednika Emanuela Makrona, ali da neće svi birači u 577 francuskih okruga imati tu mogućnost u nedjeljnom drugom krugu izbora, gdje će mnogi moći da biraju samo između Nacionalnog okupljanja ili ljevičarske “Nepokorene Francuske”.

-Bojim se krajnje ljevice. Krajnja ljevica ima duboko ukorijenjenu mržnju prema Izraelu i ima militante koji su pro-palestinski nastrojeni - rekao je Klarsfeld, opisujući Nepokorenu Francusku kao “nasilnu anti-izraelsku stranku s određenim antisemitskim prizvukom”.

Klarsfeld je rekao i da vjeruje da je Marin Le Pen transformisala stranku nakon što je izbacila svog oca, prihvativši francuski zakon koji zabranjuje poricanje holokausta i jer daje projevrejske izjave.

-Vjerujemo da je iskrena. Ljudi se mijenjaju. Upoznali smo Marin Le Pen i natjerali smo je da kaže i da izjave koje su potpuno projevrejske, da prihvata zakon koji štiti Jevreje - kazao je Klarsfeld.

Klarsfeld je kao dijete 1943. godine uspeo da pobjegne Gestapou u Nici, ali je njegov otac zarobljen i deportovan u koncentracioni logor Aušvic-Birkenau iz koga se nikada nije vratio. Zajedno sa suprugom Beate zalagao se za progon i kažnjavanje nacista i protiv antisemitske ekstremne desnice.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana