Ruska PVO oborila raketu ''Storm Shadow''

GS/Agencije
Ruska PVO oborila raketu ''Storm Shadow''

MOSKVA, KIJEV - Rat u Ukrajini ušao je u 445. dan. Emanuel Makron Volodimiru Zelenskom po dolasku u Pariz potvrdio slanje desetina oklopnih vozila i lakih tenkova.

Ruska PVO oborila raketu ''Storm Shadow''

Ruska protivvazdušna odbrana oborila je krstareću raketu dugog dometa ''Storm Shadow'', saopštio je danas portparol Ministarstva odbrane general-potpukovnik Igor Konašenkov.

''Snage protivvazdušne odbrane presrele su sedam antiradarskih projektila HARM, krstareću raketu velikog dometa ''Storm Shadow'' i 10 raketa višestrukog raketnog sistema HIMARS'', rekao je on.

Ranije je TASS prenio da su snage Ukrajine 12. i 13. maja granatirale Lugansk raketama ''Storm Shadow'' britanske proizvodnje.

Britanski ministar odbrane Ben Volas objavio je 11. maja da je Britanija isporučila određenu količinu raketa "Storm Shadov" kijevskom režimu i dodao da rakete imaju operativni domet 250-300 kilometara.

Peskov:Vojna pomoć Londona Ukrajini neće uticati na tok specijalne vojne operacije

Portparol kremlja Dmitrij Peskov izjavio je danas da vojna pomoć Velike Britanije Ukrajini neće značajno uticati na tok "specijalne operacije", već da će samo stvoriti dodatne teškoće za Ukrajinu.

"Još jednom ponavljamo da to ne može imati nikakav suštinski ni fundamentalan uticaj na tok specijalne vojne operacije. Ali, naravno, to vodi daljim razaranjima, to vodi daljim dejstvima... Za Ukrajinu to priču čini mnogo komplikovanijom", rekao je Peskov, prenose RIA Novosti.

London je danas saopštio da će premijer Riši Sunak na sastanku sa predsjednikom Ukrajine Volodimirom Zelenskim objaviti novi paket pomoći Ukrajini, koji će uključivati protivvazdušne rakete i stotine dronova dugog dometa.

Sijarto: Plan Pekinga osnova za dalje razgovore

Mađarska podržava plan Kine za Ukrajinu i vjeruje da on može biti osnova za dalje razgovore o rješavanju sukoba, izjavio je mađarski ministar spoljnih poslova Peter Sijarto.

On je na sastanku sa kineskim ministrom spoljnih poslova Ćin Gangom u Pekingu rekao da Mađarska podržava mir, koji treba što prije postići.

"Nažalost, ratoborna retorika je ekstremno snažna na globalnom nivou, tako da moramo da ojačamo glas u kampu mira, gdje pridajemo veliku važnost ulozi Narodne Republike Kine. Mi podržavamo vaše mirovne napore, zahvalni smo vam na vašem planu za mir i nadamo se da će on biti osnova za diskusije o tome kako da se postigne mir u našem regionu", istakao je Sijarto.

Sijarto je objavio video-snimak početka sastanka na svom "Fejsbuk" nalogu.

On je juče na putu za Peking naveo da je "Evropu zahvatila ratna psihoza", te da su napori za podršku miru posebno važni i moraju se stalno jačati, javio je TASS.

Kinesko Ministarstvo spoljnih poslova objavilo je 24. februara dokument sa prijedlozima za političko rješenje za sukobe u Ukrajini.

Specijalni izaslanik Kine dolazi u dvodnevnu posjetu Ukrajini 16. i 17. maja

Kineski izaslanik Li Hui trebalo bi da doputuje u dvodnevnu posjetu Ukrajini 16-17. maja, izjavio je danas zvaničnik ukrajinske vlade.

Li je specijalni izaslanik zvaničnog Pekinga za evroazijska pitanja i bivši ambasador Kine u Rusiji, navodi se u izvještaju Rojtersa.

Pored Ukrajine, Li će posetiti Rusiju i evropske prestonice tokom turneje za koju je iz Pekinga saopšteno da ima za cilj pokretanje razgovora o "političkom rješenju" ukrajinske krize.

Ukrajinski zvaničnik je odbio da pruži više detalja o posjeti visokog kineskog diplomate.

Alijansa neće ponuditi članstvo Ukrajini u Vilnjusu

NATO će ponuditi Ukrajini velike mogućnosti za pružanje pomoći, ali teško da će biti postignut bilo kakav napredak u vezi sa njenim učlanjenjem u Alijansu na samitu bloka u julu u Litvaniji, pišu zapadni mediji.

Mediji navode da zvaničnici i diplomate Alijanse planiraju da iznesu prijedlog koji će uključivati mjere podrške Ukrajini, ali da neće dati toj zemlji status članice.

Izvor upoznat sa situacijom izjavio je da će rješenje biti predstavljeno na samitu NATO-a u Vilnjusu 11. i 12. jula.

Mediji ističu da Njemačka, za razliku od SAD i Velike Britanije, ostaje glavni protivnik učlanjenja Ukrajine u NATO, jer Berlin smatra da je zemlja koja je u sukobu sa jednom nuklearnom silom “daleko od dobrog kandidata za članstvo u Alijansi”, prenio je “Sputnjik”.

Predsjednik Ukrajine Vladimir Zelenski izjavio je prošle sedmice da je jasno da se njegova zemlja neće pridružiti Alijansi dok se ne završi rat sa Rusijom, ali da se nada da će od zapadnih saveznika što prije dobiti pozivnicu za priustupanje bloku.

Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg rekao je prošlog mjeseca da će se Ukrajina “na kraju pridružiti Alijansi”, a takvoj izjavi usprotivio se mađarski premijer Viktor Orban.

Britanija će Ukrajini poslati jurišne dronove velikog dometa

Velika Britanija će Ukrajini poslati stotine novih dronova dometa višeg od 200 kilometara, saopštila je danas britanska vlada, nakon što je ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski objavio da je stigao u London na razgovore sa premijerom Rišijem Sunakom.

„Danas će premijer potvrditi da će Velika Britanija obezbijediti stotine raketa PVO i stotine novih jurišnih dronova dometa preko 200 kilometara”, navedeno je u saopštenju, prenosi Rojters. Dodaje se da će pomoć biti isporučena u narednim mesecima. Velika Britanija je prošle nedjelje postala prva zemlja koja je počela da snabdijeva Ukrajinu krstarećim raketama dugog dometa.

Zelenski odlazi u Veliku Britaniju na razgovor sa premijerom Sunakom

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski izjavio je danas da će otputovati u Veliku Britaniju da se sastane sa britanskim premijerom Rišijem Sunakom u okviru obilaska nekoliko ključnih evropskih saveznika pre očekivane, velike ukrajinske kontraofanzive protiv ruskih snaga.

Zelenski se tokom proteklog vikenda već sastao sa njemačkim, francuskim i italijanskim liderima tražeći da se poveća vojna i finansijska podrška Ukrajini.

“Danas – London. Velika Britanija je lider kada je u pitanju jačanje ukrajinskih vojnih sposobnosti na kopnu i u vazduhu. Ova saradnja danas će biti nastavljena. Upoznaću svog prijatelja Rišija i imaćemo suštinske pregovore”, objavio je Zelenski na Tviteru, prenosi Rojters.

Prošle nedjelje Velika Britanija je postala prva zemlja koja je počela da snabdijeva Ukrajinu krstarećim raketama dugog dometa koje će omogućiti ukrajinskim oružanim snagama da pogađaju ruske ciljeve - trupe i centre snabdijevanja - duboko iza linija fronta.

Specijalni izaslanik zvaničnog Pekinga Li Hui na turneji u Ukrajini, Rusiji i EU

Specijalni kineski izaslanik Li Hui započeće danas turneju po Ukrajini, Rusiji i EU tokom koje će razgovorati o “političkom rešenju” ukrajinske krize.

Li Hui, specijalni zvaničnog Pekinga za evroazijska pitanja i bivši ambasador u Rusiji, posjetiće i Poljsku, Francusku i Nemačka tokom svog višednevnog putovanja, saopštilo je Ministarstvo spoljnih poslova Kine, bez informacija o detaljnom rasporedu poseta, prenosi Rojters.

“Ova turneja svedoči o naporima Kine da promoviše mirovne pregovore i u potpunosti demonstrira čvrstu posvećenost Kine miru”, izjavio je portparol ministarstva spoljnih poslova Vang Venbin na redovnom, dnevnom brifingu za novinare.

Li je najviši kineski zvaničnik koji će posjetiti Ukrajinu od izbijanja sukoba sa Rusijom u februaru 2022. godine. Njegovo putovanje bi moglo vremenski da se poklopi sa početkom dugo očekivane ukrajinske kontraofanzive kojom bi zvanični Kijev pokušao zauzme teritorije koje su sada pod kontrolom Rusije.

Dva izvora upoznata sa planovima zvaničnog Pekinga tvrde da bi Ukrajina trebalo da bude prva stanica Lijeve evropske turneje.

 

Sirski:Napredovanje naših trupa u pravcu Bahmuta prvi uspjeh ofanzivnih operacija

Komandant Kopnene vojske Oružanih snaga Ukrajine general Oleksandar Sirski izjavio je da je napredovanje ukrajinskih snaga u pravcu Bahmuta prvi uspjeh ofanzivnih operacija u toku operacije odbrane Bahmuta.

Sirki je istakao da je to samo delimičan uspjeh i da se operacija odbrane Bahmuta nastavlja, objavilo je Ministarstvo odbrane Ukrajine na svom Telegram nalogu.

Prema riječima Sirskog, sve odluke neophodne za odbranu su donijete i svi mogući scenariji su razrađeni sa komandantima na borbenoj liniji, prenosi Interfaks Ukrajina.

„Posljednjih nekoliko dana pokazalo je da možemo da idemo napred i uništimo neprijatelja čak i u ovako izuzetno teškim uslovima. Borimo se sa manje resursa od neprijatelja. Istovremeno, uspevamo da pokvarimo njegove planove”, naveo je Sirski.

Pariz: Makron potvrdio Zelenskom novi paket vojne pomoći za Ukrajinu

Francuska će u narednih nekoliko nedjelja poslati Ukrajini više desetina oklopnih vozila i lakih tenkova, uključujući savremena borbena vozila AMKS-10RC, navodi se u zajedničkom saopštenje izdatom nakon razgovora francuskog predsjednika Emanuela Makrona i ukrajinskog predsjednika Volodimira Zelenskog.

Poslije radne večere dvojice lidera koja je trajala više od tri sata, francuski predsjednik je ukazao da zvanični Pariz usmjerava svoje napore da podrži sposobnosti protivvazdušne odbrane ukrajinskih snaga, navodi se u izvještaju Rojtersa.

Posjeta Parizu bila je dio turneje ukrajinskog lidera u nekoliko ključnih evropskih savezničkih zemalja tokom koje je Zelenski nastojao da prikupi dodatnu vojnu i finansijsku pomoć uoči očekivane ukrajinske kontraofanzive protiv ruskih snaga.

Nakon što je tokom posjete Njemačkoj proteklog vikedna obezbijedio dodatnu vojnu pomoć u vrijednosti od tri milijarde dolara, Zelenski je u Berlinu poručio da bi Kijev uz pomoć saveznika mogao “nepovratno” da porazi Rusiju već tokom ove godine.

Makron je ponovio Zelenskom da će Pariz nastaviti da pruža Ukrajini političku, finansijsku, humanitarnu i vojnu podršku onoliko dugo koliko bude potrebno, navodi se u zajedničkom saopštenju.

Izvor u Jelisejskoj palati potvrdio je novinarima da će Francuska obezbijediti Ukrajini dodatne, modernije odbrambene sisteme, ali u ovom trenutku ne pominju se isporuke borbenih mlaznih aviona koje je tražio Zelenski.

Francuska borbena vozila AMKS-10RC na terenu se kreću veoma brzo i imaju veliku manevarsku sposobnost koja omogućava brze promene pozicija na ratištu, a ministar odbrane Ukrajine Aleksij Reznikov nazvao ih je “snajperima na brzim točkovima”.

Zelenski: Sa svakom posjetom jačaju odbrambene sposobnosti

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski doputovao je u iznenadnu posetu Parizu gde će razgovarati sa francuskim predsjednikom Emanuelom Makronom.

„Sa svakom posetom, odbrambene i ofanzivne sposobnosti Ukrajine se šire. Veze sa Evropom su sve jače, a pritisak na Rusiju sve veći”, napisao je Zelenski juče na Tviteru po dolasku u Pariz.

On je naveo da će sa Makronom „razgovarati o najvažnijim tačkama bilateralnih odnosa”.

Kako je ranije saopšteno je iz Makronovog kabineta, Francuska je poslala avion po Zelenskog u Njemačku, gdje se prethodno sastao sa kancelarom Olafom Šolcom, javlja Asošiejted pres.

Makronov kabinet je saopštio je da će razgovarati o vojnim i humanitarnim potrebama Ukrajine i „dugoročnim perspektivama za povratak mira u Evropi” i da će Makron „potvrditi nepokolebljivu podršku Francuske i Evrope” Ukrajini u njenoj borbi protiv ruske invazije.

Makron i Zelenski se nisu obratili novinarima koji su čekali ispred predsjedničke palate, navodi AP.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana