London će rasporediti 20.000 vojnika na sjeveru Evrope

Srna
Foto: army.mil

Velika Britanija saopštila je da planira da pojača vojno prisustvo u sjevernoj Evropi, uključujući raspoređivanje 20.000 vojnika u regionu sljedeće godine.

U saopštenju se navodi da je odluka donesena kako bi se pomoglo u zaštiti kritične infrastrukture zbog "rastuće zabrinutosti" od onoga što su nazvali "ruskom sabotažom".

Britanija je u saopštenju najavila da će poslati 20.000 vojnika, mornara, marinaca i pripadnika vazduhoplovnih snaga, kao i osam brodova Kraljevske mornarice i grupu brzih aviona i vojnih helikoptera da pomognu u kontroli i odvraćanju "prijetnje iz Rusije".

Takođe, London će učestvovati u velikim vježbama, zajedno sa većim brojem zemalja, a sprovodiće i kontrolu vazduha i obuku za let po hladnom vremenu, javio je Rojters.

Premijer Velike Britanije Riši Sunak sastao se danas sa kolegama liderima u okviru samita o odbrambenoj saradnji Zajedničkih ekspedicionih snaga (JEF) na švedskom ostrvu Gotland u Baltičkom moru.

JEF, grupa za saradnju u oblasti odbrane između nordijskih i baltičkih država, Holandije i Britanije, sastala se nekoliko dana nakon što su naftovod i kabl za prenos podataka u Finskom zalivu oštećeni zbog "spoljnih aktivnosti", što je izazvalo zabrinutost za bezbjednost u širem nordijskom regionu.

- Ove sedmice smo još jednom vidjeli da se naša bezbjednost ne može uzeti zdravo za gotovo. Od vitalnog je značaja da budemo ujedinjeni protiv onih koji imaju zle namjere - naveo je Sunak u saopštenju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana