Ljevičarska koalicija predložila Lusi Kastet za premijerku Francuske

Tanjug
Ljevičarska koalicija predložila Lusi Kastet za premijerku Francuske

PARIZ  - Francuska ljevičarska koalicija Novi narodni front (NFP) predložila je direktorku finansija i javnih nabavki Pariza Lusi Kastet za premijerku Francuske, prenio je Figaro.

Kako se navodi, NFP je prethodno odustao da kandidati za premijersku funkciju budu lider Nepokorene Francuske Žan Lik Melanšon i liderka Ponovnog ujedinjenja (Reunion) Iget Belo.

Politko navodi da nema mnogo sličnosti između Kastet i predsjednika Francuske Emanuela Makrona, uprkos tome što su oboje završili renomiranu Nacionalnu školu za administraciju, pošto se Kastet tokom karijere borila da francuske javne službe ne ostanu bez stabilnih finansijskih sredstava.

Ljevičarska koalicija, uprkos dobrom rezultatu ostvarenom na parlamentarnim izborima početkom mjeseca, nije dobila predsjednika skupštine, nakon što je na tu poziciju izabrana dosadašnja predsjednica parlamenta Jael Bron-Pive.

Ona je sa osvojenih 220 glasova pobijedila člana Komunističke partije Andrea Šasenja, koji je osvojio 207 glasova, u trci koja je zahtijevala tri kruga glasanja.

Makron je ranije izjavio da će novog premijera imenovati nakon završetka Olimpijskih igara u Parizu, kao i da će tada sastaviti novu vladu.

On je odbio da komentariše da li će novi premijer biti neko iz pobjedničke ljevičarske koalicije, a Melanšon ga je optužio da odbija da prizna rezultate izbora.

-Predsjednik odbija da prizna rezultate izbora i želi da nas nasilno natjera da prihvatimo njegov novi Republikanski front i da odustanemo od našeg programa kako bismo sklopili savez sa njim. To nije opcija. Poštujte glasove Francuza. Makron mora da se podredi ili da podnese ostavku - objavio je na svom Iks nalogu Melanšon.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana