Lideri EU pripremaju nastavak vojne podrške Kijevu

SRNA
Lideri EU pripremaju nastavak vojne podrške Kijevu

BRISEL- Lideri EU ponovo će izraziti svoju odlučnost da nastave da pružaju "blagovremenu, predvidljivu i održivu vojnu podršku" Ukrajini na samitu u četvrtak, 1. februara, navedeno je u nacrtu zaključaka sastanka u koji je Rojters imao uvid.

"Evropski savjet, takođe, ponavlja hitnu potrebu da se ubrza isporuka municije i projektila", ističe se u nacrtu teksta.

Nacrt dokumenta ostavlja otvorenim da li će se lideri obavezati da će uložiti još pet milijardi evra u fond za pomoć Ukrajini, koji je korišten za finansiranje donacija oružja Kijevu.

Članice EU mjesecima se prepiru oko budućnosti uloge tog fonda u vojnoj pomoći Ukrajini, a Njemačka sugeriše da bi usredsređenost sada trebala da bude na bilateralnoj pomoći pojedinačnih zemalja EU.

Ideja o obećanju dodatnih pet milijardi evra uključena je u nacrt teksta u uglastim zagradama, što ukazuje na to da je i dalje predmet rasprave.

Glavna tema samita u četvrtak u Briselu je nastojanje da se postigne dogovor o paketu finansijske pomoći Ukrajini u vrijednosti od 50 milijardi evra tokom četiri godine, koji je Mađarska blokirala na prethodnom samitu u decembru.

 

 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana