Lideri EU podržali “nove načine” za suzbijanje nelegalnih migracija

Tanjug
Lideri EU podržali “nove načine” za suzbijanje nelegalnih migracija

BRISEL - Lideri EU usvojili su zaključke o migracijama, u kojima su pozvali na unapređenje saradnje sa zemljama porijekla i tranzita i poručili da bi trebalo razmotriti “nove načine” za sprečavanje i suzbijanje neregularnih migracija, u skladu sa EU i međunarodnim pravom.

Istovremeno su ponovo potvrdili posvećenost Evropskog savjeta suprotstavljanju instrumentalizaciji migranata u političke svrhe. -Evropski savjet podsjeća na važnost odgovarajućeg funkcionisanja Šengenske zone, u skladu sa revidiranim zakonikom o šengenskim granicama - navodi se u dokumentu.

Naglašava se da se „Rusiji i Bjelorusiji, ili bilo kojoj drugoj zemlji, ne može dozvoliti da zloupotrebljava vrijednosti EU, uključujući pravo na azil“, kao i da podriva demokratije EU. Evropski savjet izrazio je solidarnost sa državama članicama koje se suočavaju sa ovim izazovima.

-Izuzetne situacije zahtijevaju odgovarajuće mjere. Evropski savjet podsjeća na svoju odlučnost da obezbijedi efikasnu kontrolu spoljnih granica svim raspoloživim sredstvima, uključujući podršku EU, u skladu sa EU i međunarodnim pravom -navodi se u zaključcima.

U zaključcima se dodaje da su migracije evropski izazov koji zahtijeva evropski odgovor i pozivaju Savjet EU, države članice EU i Komisija da pojačaju rad u svim pravcima djelovanja u sveobuhvatnom pristup migracijama, izloženom u februaru 2023. godine.

-Evropski savjet takođe poziva na pojačanu saradnju sa zemljama porijekla i tranzita, kroz sveobuhvatna uzajamno korisna partnerstva, kako bi se riješili osnovni uzroci i kako bi se borili protiv trgovine ljudima i krijumčarenja, sa ciljem sprečavanja gubitka života i neregularnih odlazaka - navodi se u zaključcima.

Kako se dodaje, usklađivanje vizne politike susednih zemalja je važan element u tom pogledu.

-Bezbjedni i legalni putevi u skladu sa nacionalnim kompetencijama ključni su za regularne i uredne migracije - navodi se u zaključcima.

Evropski savjet pozvao je na odlučnu akciju na svim nivoima kako bi se olakšao, povećao i ubrzao povratak migranata iz EU, “koristeći sve relevatne politike, instrumente i alate EU, ukključujuči diplomatiju, razvoj trgovinu i vize”.

Takođe je pozvao Komisiju da hitno podnese novi zakonski prijedlog. Lideri EU su tokom današnjeg samita Evropskog savjeta razgovarali i o drugim pitanjima, uključujući o Ukrajini, Bliskom istoku, konkurentnosti i spoljnim poslovima EU.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana