Lideri afričkih zemalja doputovali u Sankt Peterburg radi sastanka s Putinom

Tanjug
Lideri afričkih zemalja doputovali u Sankt Peterburg radi sastanka s Putinom

SANKT PETERBURG- Lideri šest afričkih zemalja stigli su danas u Sankt Peterburg, gdje će se sastati s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom, saopšteno je iz organizacionog komiteta Sanktpeterburškog međunarodnog ekonomskog foruma.

U sastavu mirovne misije su, pored južnoafričkog lidera Sirila Ramafose, predsednik Komorskih ostrva Azali Asumani, lider Senegala Maki Sal, predsednik Zambije Hakainde Hičilema, premijer Egipta Mustafa Madbuli i specijalni predstavnici predsjednika Konga i Ugande, Floran Nsiba i Ruhakana Rugunda, prenosi Sputnjik.

Lideri afričkih zemalja prethodno su posjetili Kijev, gdje su razgovarali s ukrajinskim predsjednikom Vladimirom Zelenskim.

Plan za rješavanje ukrajinskog sukoba koji su predložile afričke zemlje, a koji se sastoji iz 10 tačaka, sadrži i poziv da se obezbijede neprekidne isporuke žita i đubriva, prenosi agencija „RBK Ukrajina“.

Mirovna misija, u čijem su sastavu lideri nekoliko afričkih zemalja, iznijela je tokom pregovora s predsjednikom Ukrajine Zelenskim u Kijevu niz prijedloga za rješavanje ukrajinske krize.

Prema navodima agencije „RBK-Ukrajina“, plan pored rješavanja sukoba mirnim putem, početka pregovora i deeskalacije, podrazumijeva i obezbjeđivanje neprekidnih isporuka žita i đubriva, humanitarnu podršku ugroženim civilima, osiguranje suvereniteta država i naroda, garancije bezbjednosti, razmjenu zarobljenika, poslijeratnu obnovu i bližu saradnju sa zemljama Afrike.

Kako navodi Sputnjik, predsjednik Južnoafričke Republike Siril Ramafosa je izjavio da afričke zemlje žele da se što prije okonča ukrajinski sukob i dodao da su zemlje koje su u njega umiješane dužne da što pre počnu da rade na postizanju deeskalacije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana