Letonija priprema obaveznu regrutaciju žena

Srna
Letonija priprema obaveznu regrutaciju žena

RIGA - Letonija, koja je prošle godine ponovo uvela obaveznu vojnu službu za muškarce, sada se priprema za "javnu polemiku" o regrutaciji žena, saopštio je letonski ministar odbrane Andris Sprud.

"U pravcu sveobuhvatne nacionalne odbrane, podržavam obavezno angažovanje žena u službi nacionalne odbrane. Godina 2028. bi mogla da bude optimalno vrijeme za početak", napisao je Sprud na platformi "Iks".

On je naveo da bi država do tada trebalo da bude spremna za obaveznu regrutaciju žena.

Sprud je priznao da tek treba postaviti temelje za promjenu, uključujući i promjenu "javnog diskursa" oko pomenute inicijative.

On je, takođe, istakao potrebu da se unaprijedi "infrastruktura službe, kao i da se obezbijede materijali i oprema posebno prilagođena ženama".

Sprud je u intervjuu za letonsku TV3 naveo da su nacionalne oružane snage već dobile "odgovarajuće zadatke" da pripreme infrastrukturu za prihvatanje žena regruta.

Sa ukupnom populacijom od oko 1,87 miliona, Letonija ima vojsku koja se sastoji od nešto više od 17.000 aktivnih pripadnika i 38.000 rezervista.

Ta država, članica EU i NATO-a, ukinula je obaveznu regrutaciju 2006. godine, ali ju je prošle godine ponovo uvela, navodeći kao razlog potrebu da se obuči stanovništvo za potencijalni sukob sa Moskvom nakon izbijanja rusko-ukrajinskog sukoba.

Moskva je odbacila tvrdnje Zapada da namjerava da napadne NATO kao "smiješne". 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana