Legojda: Odluka Kijeva je arbitražna i teroristička

Srna
Foto: Arhiva

MOSKVA- Odluka ukrajinskog Ministarstva kulture da izbaci monahe iz manastira Kijevsko-pečerske lavre je arbitražna i teroristička, rekao je danas zvaničnik moskovske patrijaršije Vladimir Legojda.

​Nešto ranije je ukrajinsko Ministarstvo kulture i informisanja zatražilo od monaha Ukrajinske pravoslavne crkve da napuste prostorije manastira Kijevsko-pečerske lavre prije 4. jula.

"Odluka ukrajinskih vlasti da uskrate pristup monasima Kijevsko-pečerskoj lavri je još jedan čin grube arbitraže. U Ukrajini, uz punu podršku svjetske zajednice, nastavlja se teror protiv ukrajinske pravoslavne crkve", napisao je Legojda na društvenoj mreži "Telegram".

On je ovu odluku uporedio sa progonom crkve tokom dvadesetih godina prošlog vijeka, ali je istakao da su se tada "makar čule riječi osude zapadnih država protiv ateista, a sada nema ničeg osim tišine što se smatra podrškom progona".

Novi spor u vezi sa Kijevsko-pečerskom lavrom izbio je u martu kada je Ministarstvo kulture poništilo dokument o najmu i zahtjevalo da monasi napuste manastir do kraja tog mjeseca.

Međutim, ukrajinski ministar kulture Aleksandar Tkačenko poručio je da monasi mogu da ostanu, ukoliko pređu u nepriznatu Pravoslavnu crkvu Ukrajine.

Ukrajinska pravoslavna crkva tvrdi da je prekid ugovora o najmu nemoguće jednostrano nametnutu i da ne postoju sudska odluka po tom pitanju. 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana