Le Pen: Spriječićemo Kijev da koristi rakete dugog dometa

Tanjug
Le Pen: Spriječićemo Kijev da koristi rakete dugog dometa

PARIZ - Marin Le Pen iz krajnje desničarske stranke Nacionalno okupljanje (RN), obećala je da će premijer iz njene stranke, ukoliko krajnja desnica pobijedi sutra na izborima u Francuskoj, spriječiti Kijev da koristi oružje dugog dometa koje je isporučila Francuska za napad unutar Rusije i da će osujetiti sugestiju predsjednika Francuske Emanuela Makrona da bi mogao da pošalje francuske vojnike na ukrajinsko tlo.

-Ako Emanuel Makron želi da pošalje trupe u Ukrajinu, a premijer je protiv toga, onda nema slanja trupa u Ukrajinu - rekla je Le Pen za CNN govoreći o situaciji u kojoj bi premijer bio iz RN.

Le Penova je istakla da premijer ima konačnu riječ.

Osim blokiranja potencijalnog raspoređivanja trupa u Ukrajinu, što je Makron naveo kao način da se poveća efikasnost vojnih instruktora, Le Penova je kazala da će dozvola Kijeva da koristi rakete dugog dometa koje je isporučila Francuska u Rusiji, takođe, biti ukinuta.

Makron je bio jedan od prvih lidera koji je javno dozvolio Ukrajini da napadne mete unutar Rusije zapadnim oružjem, što je pripremilo teren da Vašington učini isto.

To je omogućilo Kijevu da gađa ruske vojne baze, formacije i artiljeriju koje se koriste za pokretanje napada na Ukrajinu.

Osim slanja trupa, Le Penova je rekla da njena jedina "crvena linija" oko Ukrajine da spriječi Francusku da postane učesnica u sukobu upotrebom francuskih raketa dugog dometa protiv ciljeva na ruskom tlu.

Većina zapadnih lidera trenutno ne smatra da takve isporuke predstavljaju učesništvo u ukrajinskom ratu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana