Le Pen se okomila na fudbalera: : Mbape ne bi trebao držati lekcije francuskim biračima

GS
Foto: Agencije

PARIZ- Liderka francuske krajnje desnice Marin Le Pen rekla je u petak da Kilijan Mbape ne bi trebao govoriti Francuzima kako da glasaju nakon što je fudbalska zvijezda upozorila da se zemlja ne može ostaviti "u rukama ovih ljudi".

Nakon što je krajnje desničarska stranka Nacionalno okupljanje izašla kao pobjednik u prvom krugu prijevremenih parlamentarnih izbora prošlog vikenda, Mbape je rekao da su rezultati "katastrofalni" i pozvao Francuze da glasaju protiv krajnje desnice u drugom krugu glasanja u nedjelju.

Mbapeova Francuska i Portugal Kristijana Ronalda susreću se u petak uveče u Hamburgu u četvrtfinalu Eura 2024.

Govoreći u intervjuu za Si-En-En, Le Pen je rekla da je on "veoma dobar" fudbaler, ali je insistirala da nije njegovo mjesto da daje uputstva za glasanje.

"Mbape ne predstavlja Francuze sa imigracionim porijeklom, jer ih ima mnogo više koji žive od minimalne plate, koji ne mogu priuštiti stanovanje i ne mogu priuštiti grijanje, nego ljudi poput gospodina Mbapea",  rekla je Le Pen u izvodu iz intervjua objavljenog u petak.

"Ova tendencija da glumci, fudbaleri i pjevači istupaju i govore Francuzima kako bi trebali glasati, a posebno ljudima koji zarađuju 1.300 ili 1.400 evra, dok su oni milioneri ili čak milijarderi koji žive u inostranstvu, počinje biti loše primama u našoj zemlji",  dodala je.

"Francuzima je dosta toga da im se drže lekcije i savjetuje ih kako glasati. Ovi izbori su izbori emancipacije na kojima Francuzi žele vratiti kontrolu nad svojom sudbinom i glasati kako im odgovara", rekla je Le Pen.

"Mislim da bi u trenutku kada se stanovništvo priprema za glasanja oni (zvijezde i slavne osobe) trebali pokazati malo suzdržanosti", dodala je ona, prenosi Fena.

Najnovije prognoze predviđaju da će njena stranka imati najveći blok u donjem domu Nacionalne skupštine, ali neće uspjeti postići apsolutnu većinu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana