Le Pen: Makronov tabor gotovo potpuno uništen

Tanjug
Le Pen: Makronov tabor gotovo potpuno uništen

PARIZ - Lider francuskog Nacionalnog okupljanja (RN) Marin Le Pen rekla je sinoć, nakon izlaznih anketa, prema kojima je RN osvojio oko 34 odsto glasova u prvom krugu vanrednih parlamentarnih izbora u Francuskoj, da je "tabor predsjednika Emanuela Makrona gotovo potpuno uništen".

Ona je pozvala na apsolutnu većinu u drugom krugu izbora kako bi njena stranka mogla "popraviti Francusku i ponovo uspostaviti jedinstvo", prenosi Frans 24.

Le Pen je istakla da je francuski narod pokazao u prvom krugu izbora da želi da se okonča vladavina Emanuela Makrona koja je trajala sedam godina.

Le Pen je rekla na stranačkom skupu u gradu Enen-Bomon na istoku Francuske da Nacionalno okupljanje još nije pobijedilo i da će drugi krug biti presudan.

-… potrebna nam je apsolutna većina kako bi (predsjednika RN) Žordana Bardelu, za osam dana, Emanuel Makron mogao da imenuje za premijera -  navela je Le Pen.

Stranka krajnje desnice Nacionalno okupljanje vodi u prvom krugu parlamentarnih izbora u Francuskoj, koji je održan danas, sa oko 34 odsto podrške birača, pokazuju izlazne ankete četiri agencije za ispitivanje javnog mnjenja - Ipsosa, Ifopa, OpinionVeja i Elabea.

Prema anketama, ljevičarska koalicija Novi narodni front osvojila je 29 odsto glasova, a centristička koalicija Zajedno, kojoj pripada i stranka francuskog predsjednika Emanuela Makrona, od 20,5 odsto do 23 odsto, prenio je Rojters.

Drugi krug parlamentarnih izbora biće održan 7. jula.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana