Lavrov: Sve više isporučenog oružja Ukrajini završava u raznim dijelovima svijeta

GS/Agencije
Lavrov: Sve više isporučenog oružja Ukrajini završava u raznim dijelovima svijeta

MOSKVA, KIJEV - Rat u Ukrajini traje 455. dana. Portparol Kremlja Dmitrij Peskov izjavio je da je Rusija saglasna sa Zapadom da ukrajinski rat ne treba da postane zamrznut sukob i nastaviće da sprovodi svoje ciljeve u Ukrajini. Britanski premijer Riši Sunak izjavio je sa zapadni saveznici Ukrajine spremni da je "godinama" podržavaju u ratu sa Rusijom.

Lavrov: Sve više isporučenog oružja Ukrajini završava u raznim dijelovima svijeta

Sve više isporučenog zapadnog oružja Ukrajini završava u raznim dijelovima svijeta, rekao je danas ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov.

"Kolektivni Zapad ne skriva namjeru da Rusiji nanese strateški poraz. Kijevski režim se koristi kao udarna snaga, dodatno ojačana naoružanjem NATO-a. Istovremeno, dio zapadnog naoružanja, koji je sve veći, nekontrolisano odlazi u razne dijelove svijeta", naveo je Lavrov.

Lavrov je naglasio da su članice NATO-a aktivno uključene u sukob u Ukrajini na strani Kijeva i da ta neodgovornost u značajnoj mjeri povećava prijetnju od direktnog vojnog sukoba nuklearnih sila, prenosi ruska novinska agencija TASS.

Šef ruske diplomatije je napomenuo da Rusija šalje signale zapadnim prijestonicima o neminovnosti sličnog scenarija, ali ti signali se ignoriši ili mijenjaju kako bi bili iskorišteni u propagandne svrhe.

Gladkov: U Belgorodskoj oblasti odbijen masovni napad dronovima

U Belgorodskoj oblasti je tokom noći odbijeno mnoštvo napada dronovima, izjavio je danas gubernator Vjačeslav Gladkov. „Noć nije bila sasvim mirna. Bio je veliki broj napada bespilotnim letjelicama... Najvažnije je da nema žrtava”, napisao je Gladkov na Telegramu.

Prema njegovim rečima, sistemi PVO su eliminisali većinu dronova, ali su oštećene pojedine privatne kuće, automobili i administrativne zgrade u Belgorodu, Borisovskom i Belgorodskom okrugu, prenose RIA Novosti.

Naveo je da su u selu Tomarovka u Jakovlevskom okrugu dronovi dva puta bacali eksplozivne naprave na administrativne zgrade i da je na dve od njih oštećen krov.

Moskva je saopštila da je u ponedjeljak ukrajinska diverzantsko-izviđačka grupa upala na teritoriju Grajvoronskog okruga Belgorodske oblasti, a u utorak je Ministarstvo odbrane saopštilo da je grupa eliminisana i da je ubijeno više od 70 njenih pripadnika.

Sunak: Zapad spreman da godinama podržava Kijev

Britanski premijer Riši Sunak izjavio je sa zapadni saveznici Ukrajine spremni da je "godinama" podržavaju u ratu sa Rusijom.

Sunak je na konferenciji o odbrani u Londonu rekao da ruska strategija "čekanja da se ljudi (na zapadu) umore, da im dosadi... neće raditi", piše Fajnenšel tajms.

-Sada razgovaramo sa saveznicima o tome koje dugoročne multilateralne i bilateralne bezbjednosne sporazume možemo da sklopimo sa Ukrajinom - dodao je Sunak, prenosi Gardijan.

Peskov:Rusija saglasna da rat u Ukrajini ne treba da postane zamrznut sukob

Rusija je saglasna sa Zapadom da ukrajinski rat ne treba da postane zamrznut sukob i nastaviće da sprovodi svoje ciljeve u Ukrajini, saopštio je portparol Kremlja Dmitrij Peskov za TASS.

On je na pitanje da li Rusija dijeli mišljenje Zapada da ne treba dozvoliti da ratni sukob u Ukrajini postane zamrznut, odgovorio da Rusija to podržava.

Peskov je rekao da Rusija razmatra samo mogućnosti za okončanje specijalne vojne operacije i da ona obezbjeđuje svoje interese i ostvaruje svoje ciljeve ili tokom specijalne vojne operacije ili drugim raspoloživim sredstvima.

Portparol Kremlja je naglasio da je prerano za odgovor koja bi od predloženih mapa puta bila poželjnija za Rusiju, a takođe nije želio da komentariše da li Moskva ima svoj plan za primirje.

-Još je rano govoriti o tome. Očigledno još nema nikakvih preduslova za mirovni proces. Specijalna vojna operacija se nastavlja - rekao je Peskov

Nemački kancelar Olaf Šolc saopštio je ranije da mirovni pregovori za okončanje rata u Ukrajini ne bi trebalo da imaju za cilj zamrzavanje sukoba, a slično mišljenje iznijeli su i drugi zapadni lideri, kao i vlasti u Kijevu.

Pentagon: Obuka ukrajinskih pilota na avionima F-16 u Evropi

Portparol Pentagona Pat Rajder izjavio je da će se ukrajinski piloti za avione F-16 obučavati na lokacijama u Evropi.

-„Ali kada je riječ o tome  kada će ta obuka početi, kako će ti mlaznjaci biti obezbijeđeni, ko će ih obezbijediti, mi nastavljamo da radimo sa našim međunarodnim partnerima na tim pitanjima - rekao je Rajder, objavljeno je na sajtu američkog Ministarstva odbrane.

Prema riječima Rajdera, SAD će biti uključene u pomoć u obuci ukrajinskih pilota.

Predstavnik Pentagona je dodao da obuka i eventualni transfer aviona F-16 Ukrajini imaju za cilj podršku srednjoročnim i dugoročnim potrebama odbrane te zemlje, a neće biti relevantni za najavljenu kontraofanzivu protiv ruskih trupa.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana