Lavrov: Zelenski i Kuleba govore suprotno

Tanjug
Lavrov: Zelenski i Kuleba govore suprotno

VIJENTIJAN - Ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov ocijenio je danas da nema smisla slušati šta o perspektivi pregovora sa Rusijom govore ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski i ministar spoljnih poslova Ukrajine Dmitrij Kuleba, jer, kako je Lavrov naveo, “govore upravo suprotno”.

Osvrćući se na izjavu Kulebe da je Ukrajina spremna na pregovore sa Rusijom, Lavrov je naveo da to nije prvi put da Kuleba to kaže.

-A ponekad je govorio sasvim suprotne stvari. Nedavno su razgovarali o pregovorima. Zelenski je pomenuo spremnost da na kraju sjedne sa ruskim predstavnicima. Ne slušam ih, da budem iskren - rekao je Lavrov na konferenciji za novinare u Laosu, nakon sastanka ministara spoljnih poslova Asocijacije država jugoistočne Azije (ASEAN).

On je dodao da ga je kineski ministar spoljnih poslova Vang Ji obavijestio o pregovorima sa Kulebom.

-Vang Ji nam je ispričao kako su protekli njegovi razgovori sa Kulebom i smatramo da je kineska pozicija ostala nepromenjena - dodao je ruski ministar, a prenosi list Izvestija.

Lavrov je istakao i da je Moskva zabrinuta zbog planova SAD i Južne Koreje da sprovedu zajedničko nuklearno planiranje.

-Za sada ne možemo da dobijemo ni objašnjenje šta to znači, ali ne sumnjamo da to izaziva dodatnu zabrinutost - rekao je Lavrov i izrazio nadu da će članice ASEAN-a shvatiti opasnost koja se krije u američkim planovima za raspoređivanje raketa srednjeg i manjeg dometa u Azijsko-pacifičkom regionu.

Lavrov je naveo da su zemlje ASEAN-a izrazile interesovanje za rusku ideju o formiranju nove bezbednosne arhitekture u Evroaziji. -Zapad i dalje promoviše uže formate sa otvorenim ciljem da obuzda Kinu i Rusku Federaciju. Naši partneri iz ASEAN-a to odlično razumiju i pokazali su interesovanje za inicijativu predsjednika Vladimira Putina da se formira evroazijski sistem bezbjednosti koji bi bio jedinstven i ravnopravan - rekao je Lavrov poslije sastanka Rusija-ASEAN i ministarskog sastanka zemalja učesnica Istočnoazijskog samita.

Sastanku u Laosu prisustvuje i američki državni sekretar Entoni Blinken, koji je prethodno odložio turneju po zemljama Azijsko-pacifičkog regiona zbog sastanka predsjednika SAD Džozefa Bajdena sa izraelskim premijerom Benjaminom Netanijahuom koji je boravio u posjeti SAD.

Šefove delegacija na samitu ASEAN-a danas je primio premijer Laosa Sonesai Sifandon, prenosi RIA Novosti. Samit EAS uspostavljen je 2005. kao platforma za strateški dijalog između lidera zemalja Azijsko-pacifičkog regiona o aktuelnim pitanjima. Na forumu učestvuju zemlje ASEAN-a, kao i njihovi partneri u dijalogu, predstavnici Rusije, Indije, Australije, SAD, Kine, Novog Zelanda, Republike Koreje i Japana.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana