Lavrov: Zapad teži da nametne svoj poredak cijelom svijetu

SRNA
Lavrov: Zapad teži da nametne svoj poredak cijelom svijetu

NIŽNjI NOVGOROD - Ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov na sastanku ministara spoljnih poslova BRIKS-a u Nižnjem Novgorodu izjavio je da su posljednji događaji na globalnoj sceni otkrili pravo lice Zapada koji teži da nametne svoj poredak svijetu.

"Nedavni međunarodni događaji skinuli su maske sa onih koji su do sada verbalno polagali gotovo isključivo pravo da utvrđuju takozvane univerzalne vrijednosti koje se propagiraju kao poredak zasnovan na pravilima", istakao je Lavrov.

On je naveo da pristalice ovog koncepta pokušavaju da nametnu norme i mehanizme interakcije od kojih samo oni imaju korist, zamjenjujući ravnopravan i pošten dijalog uskim koalicijama koje djeluju prikriveno i prisvajaju pravo da govore i djeluju u ime cijelog sveta.

Lavrov je naglasio da SAD i njeni saveznici ne odustaju od pokušaja da zadrže svoju posustalu dominaciju i usporavaju objektivne procese oblikovanja multipolarnosti.

"Oni koriste ekonomske instrumente kao oružje, pokušavajući da, pritiskom sankcija i finansijskim ucjenama, utiču na izbor modela razvoja i trgovinskih partnera suverenih država", dodao je Lavrov.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana