Lavrov: Zapad izgubio milijarde dolara radi održavanja lekcija Moskvi

Tanjug
Lavrov: Zapad izgubio milijarde dolara radi održavanja lekcija Moskvi

MOSKVA - Firme u EU ostale su bez najmanje 250 milijardi evra profita zbog sankcija uvedenih Moskvi, rekao je ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov.

Prema njegovim riječima, to je "veoma konzervativna pretpostavka" štete koju je Zapad nanio sopstvenom poslovanju nakon uvođenju sankcija Rusiji.

Lavrov je naglasio da, dok EU ne iskazuje bilo kakve naznake promjene svoje politike, Rusija stvara nezavisne trgovinske mehanizme.

"Savršeno nam je jasno da sankcije koje su nam uvedene neće biti ukinute u bliskoj budućnosti. Zapad je donio odluku da uništi svjetsku ekonomiju da bi Rusiji održao lekciju", dodao je Lavrov.

Prema podacima ruskog Ministarstva spoljnih poslova, trgovinski obrt Rusije i EU iznosio je prošle godine 200 milijardi dolara i očekuje se da će do kraja ove godine pasti na manje od 100 milijardi dolara.

Prognoze Ministarstva spoljnih poslova Rusije uzkazuju na to da je trgovina između Rusije i članica EU, koja je tokom 2013. godine iznosila 417 milijardi dolara, mogla da ove godine dostigne 700 milijardi dolara da nije bilo sankcija.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana