Lavrov: Zapad besramno zatrpava dogovor o izvozu žitarica

Srna
Lavrov: Zapad besramno zatrpava dogovor o izvozu žitarica

NjU DELHI - Zapad besramno zakopava sporazum o izvozu žitarica koji je pokrenuo generalni sekretar UN Antonio Guteres, rekao je danas ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov.

"Zapad besramno zatrpava poznatu humanitarnu inicijativu generalnog sekretara UN", naglasio je Lavrov u svom govoru na samitu šefova diplomatija Grupe 20 /G20/ u Nju Delhiju.

Prema njegovim riječima, izvoz ruskih poljoprivrerdnih proizvoda širom svijeta je otežan bez obzira na to koliko EU pokušava sve da ubijedi da je situacija drugačija.

On je istakao da ogroman dio isporuke žita iz Ukrajine odlazi po veoma niskim cijenama za stočnu hranu u EU, a ne najsiromašnijim državama. Lavrov napominje i da su velike količine ruskog đubriva, posebno za Afriku, i dalje blokirane u evropskim lukama.

Tokom svog govora, Lavrov je uputio i izvinjenje indijskom predsjedništvu G20 i kolegama iz zemalja na jugu zbog ponašanja velikog broja zapadnih delegacija koje su "rad na dnevnom redu G20 pretvorili u farsu nastojeći da odgovornost za neuspjehe u ekonomskoj politici prenesu na druge, posebno Rusiju".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana