Lavrov: Zadatak Rusije u ovoj godini da se oslobodi svake zavisnosti od Zapada

G.S.
Lavrov: Zadatak Rusije u ovoj godini da se oslobodi svake zavisnosti od Zapada

MOSKVA - Ruski ministar inostranih poslova Sergej Lavrov istakao je da je u ovoj godini zadatak pred Rusijom da se oslobodi svake zavisnosti od Zapada kada je riječ o ekonomiji i lancima snabdijevanja.

Lavrov je istakao da je prošla godina pokazala neprihvatanje geopolitičkih "manira" zapadnih zemalja koje se oslanjaju samo na sopstvene sebične interese i ne uzimanje u obzir ostalih, prenosi Sputnjik.

- Naš spoljnopolitički pravac je jasno određen, saradnja sa svima koji poštuju princip ravnopravnosti - rekao je Lavrov na velikoj godišnjoj konferenciji za novinare, dodajući da zapadne zemlje to nikada nisu poštovale, od usvajanja Povelje UN.

On je u tom kontekstu istakao saradnju sa Kinom, Indijom, Turskom, kao i sa zemljama Bliskog istoka, Afrike, Latinske Amerike.

Prema njegovim riječima, odnosi Rusije i Kine bilježe najbolji period u viševjekovnoj istoriji, dok se odnosi sa zemljama Afrike podižu na strateški nivo.

Ruski ministar je ocijenio da pitanja bezbjednosti u Evroaziji treba rješavati bez aktera van regiona.

Govoreći o BRIKS-u, kojim ove godine predsjedava Rusija, Lavrov je rekao da Moskva posebnu pažnju poklanja tome da se nove članice bez smetnji uključuju u rad organizacije.

- Više od 30 zemalja zainteresovano je za zbližavanje sa BRIKS-om, ta organizacija ima veliku budućnost - istakao je Lavrov.
 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana