Lavrov: Švajcarska konferencija o Ukrajini u junu ima za cilj postavljanje ultimatuma Rusiji

Srna
Lavrov: Švajcarska konferencija o Ukrajini u junu ima za cilj postavljanje ultimatuma Rusiji

MOSKVA - Predstojeća švajcarska konferencija o Ukrajini u junu je usmjerena na postavljanje ultimatuma Rusiji, rekao je kandidat za mjesto ruskog ministra spoljnih poslova Sergej Lavrov u Savjetu federacije, gde se održavaju konsultacije specijalnog komiteta o njegovom ponovnom imenovanju na tu funkciju.

"O konferenciji već dugo pričaju svi oni koji pokušavaju da pobijede Rusiju na bojnom polju, držeći se, kako oni kažu, diplomatskih metoda. Te diplomatske metode, kao i konferencija u Švajcarskoj, nisu izuzetak, već nastavak procesa iz Kopenhagena, a sve se svodi na formulisanje ultimatuma Rusiji", upozorio je Lavrov.

On je skrenuo pažnju na činjenicu da je švajcarski ministar spoljnih poslova Injacio Kasis zatražio sastanak na marginama sjednice Savjeta bezbjednosti UN o palestinskoj državi još u januaru u Njujorku.

"I Kasis mi je rekao da planiraju takvu konferenciju i da ne treba da brinemo da nećemo biti pozvani tamo, jer će prvo međusobno razgovarati o ovom pitanju, a onda će nas pozvati. Mi smo kao loš đak - okupe se nastavnici, istjeraju nas, o svemu odlučuju između sebe, pa nas pozovu i saopšte presudu. Ne možete tako ni sa kim da razgovarate, a pogotovo sa nama. Sve sam mu to objasnio. On mi je prije neki dan rekao da se oni okupljaju i potvrdio da je besmisleno razgovarati o bilo čemu bez Rusije. Ja sam ga pitao: `Ako je besmisleno, zašto se okupljate?`", rekao je Lavrov.

Lavrov je napomenuo da se ovdje ne radi o pregovorima.

"Čak i da su nas pozvali sada, čak i da su nas odmah pozvali, mi smo i dalje pozvani da razgovaramo samo o formuli mira Vladimira Zelenskog", naglasio je Lavrov, ukazujući na inicijative za ukrajinsko rješenje iz Južnoafričke Republike, Brazila, Kine i Arapske lige.

Lavrov je podsjetio da je Kina predložila najsveobuhvatniju inicijativu sa ciljem da se sagledaju osnovni uzroci i da se radi na njihovom otklanjanju.

"Ostale se fokusiraju na humanitarne aspekte, razmjenu zatvorenika i tijela, pristup humanitarnim organizacijama i slično", istakao je Lavrov.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana