Lavrov pozvao Gutereša da pokrene arbitražni postupak protiv SAD

Tanjug
Lavrov pozvao Gutereša da pokrene arbitražni postupak protiv SAD

NjUJORK - Ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov pozvao je generalnog sekretara UN Antonija Gutereša da pokrene arbitražni postupak protiv Sjedinjenih Američkih Država, navodi se u današnjem saopštenju na sajtu Ministarstva spoljnih poslova Rusije .

On je tokom razgovora na marginama 78. Generalne skupštine UN saopštio generalnom sekretaru UN da SAD krše svoje obaveze, uključujući i odbijanje viza ruskim diplomatama za događaje u UN, prenosi TASS.

- Ministar je skrenuo pažnju generalnog sekretara na kontinuirano kršenje obaveza Sjedinjenih Država prema Sporazumu o sedištu UN iz 1947. godine, uključujući odbijanja da izdaju vize diplomatama iz Rusije i niza drugih zemalja za učešće u događajima u UN - saopštilo je rusko ministarstvo.

Lavrov je pozvao Gutereša da „spriječi uvlačenje predstavnika UN u ispolitizovane inicijative o Ukrajini“, navodi se u saopštenju.

On je skrenuo pažnju generalnom sekretaru UN  na neprihvatljivost primjene dvostrukih standarda u američkim dokumentima u vezi sa različitim teritorijama.

Lavrov i Gutereš su detaljno razgovarali o reformama UN, kako bi se svjetska organizacija prilagodila aktuelnim dešavanjima, navodi se u saopštenju.

Zamjenik ruskog ministra spoljnih poslova Sergej Veršinjin rekao je ranije novinarima da će Lavrov na sastanku sa Guterešom razgovarati i o pitanjima primene Crnomorskog sporazuma na izvoz ruske hrane i đubriva.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana