Lavrov: Moskva spremna da razmotri ozbiljan prijedlog za razgovore

GS/Agencije
Foto: Agencije

MOSKVA, KIJEV - Rat u Ukrajini ušao je u 407. dan. Rusija je "vrlo vjerovatno" napredovala u centar grada Bahmuta, saopštilo je u redovnom brifingu britansko ministarstvo odbrane.

Lavrov: Moskva spremna da razmotri ozbiljan prijedlog za razgovore

Rusija je uvijek spremna da razmotri svaki ozbiljan prijedlog za pregovore sa SAD, izjavio je ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov.

On je komentarisao izjavu ruskog ambasadora u UN Vasilija Nebenzje, koji je početkom sedmice rekao da je Lavrov otvoren za susret sa američkim državnim sekretarom Entonijem Blinkenom u Njujorku ako on to zatraži.

"Što se tiče prijedloga za sastanak sa Blinkenom u Njujorku, Nebenzja nije to rekao tek tako. Oni su ga pitali: žDa li će se Lavrov sastati sa Blinkenom ili ne?ž On je odgovorio da ako dođe do takvog zahtjeva, mi ćemo to razmotriti. Mi uvijek u ovakvim situacijama kažemo da nikad ne odbijamo prijedlog za dijalog", rekao je Lavrov novinarima.

Kremlj: Peking neće pod spoljnim uticajem promeniti stav o ratu 

Kina neće promijeniti stav o ukrajinskom sukobu pod spoljnim uticajem, saopštio je Kremlj.

Istakao je i da je pratio, kako je naveo, "važne razgovore" između kineskog predsjednika Si Đinpinga, francuskog predsjednika Emanuelna Makrona i predsednice Evropske komisije Ursule fon der Lajen.

Ukrajinci zbog pritiska Amerike neće poštovati primirje

Ukrajina neće podržati prijedlog pape Franje da se proglasi primirje tokom vaskršnjih praznika, jer SAD zahtijevaju od vlasti u Kijevu da započnu kontranapad, izjavio je za TASS lider pokreta "Zajedno smo sa Rusijom" Vladimir Rogov.

On je rekao da je papina inicijativa dobra, ali da nije realna, jer su proglašene desetine primirja, čak i prije ruske specijalne vojne operacije, i da je Kijev prekršio svaki prekid vatre.

"Nije važno čiji je režim na vlasti, bivšeg predsjednika Petra Porošenka ili sadašnjeg lidera Vladimira Zelenskog. Kijev je sva primirja neiskreno iskoristio za regrupisanje i dovlačenje vojske, opreme i municije. U ovom trenutku, mislim da na toj strani nema nikoga ko bi podržao ovaj prijedlog, tim prije što Vašington sada zahtijeva ofanzivu", istakao je Rogov.

Rogov je podsjetio da su Oružane snage Ukrajine početkom godine odbile prijedlog Rusije za primirje tokom Božića.

Pažljivo pratimo saopštenja Vašingtona o kontraofanzivi

Moskva pažljivo prati saopštenja Vašingtona o tome da će ukrajinska vojska uskoro krenuti u kontraofanzivu i uzima ih u obzir prilikom planiranja specijalne vojne operacije u Ukrajini, izjavio je portparol Kremlja Dmitrij Peskov.

Ankara: Potrebno ukidanje ograničenja na ruski izvoz da bi se žitni sporazum produžio

Turski ministar spoljnih poslova Mevlut Čavušogl, koji se sastao sa šefom diplomatije Rusije Sergejem Lavrovom u Ankari, izjavio je da se slaže sa Moskvom da je potrebno da se ukine ograničenje na izvoz ruskog žita i đubriva.

Rojters prenosi da je Čavušoglu rekao da je neophodno to uraditi kako bi se žitni sporazum o izvozu ukrajinskog žita produžio.

Blinken: Moguća kontraofanziva Ukrajine u narednim nedeljama

Američki državni sekretar Entoni Blinken najavio je moguću kontraofanzivu Ukrajine u narednim nedeljama.

Blinken je u intervjuu za francuski list "Vest-Frans" ove sedmice iznio mišljenje da za brojne prijatelje i partnere Ukrajine u svijetu, uključujući SAD, postoje dva cilja u Ukrajini.

"Prvi cilj je da učinimo sve što je moguće da pomognemo Ukrajini da povrati teritorije koje je Rusija zauzela, uključujući kontraofanzivom, koja se očekuje narednih sedmica", rekao je Blinken.

Prema njegovim riječima, drugi cilj je da se pomogne Ukrajini da "izgradi svoje srednjoročne i dugoročne kapacitete radi odvraćanja svake agresije" i da se "sama brani ako se, ipak, dogodi nova agresija".

Američki državni sekretar rekao je da sve dok Rusija ne promjeni pravac, SAD i saveznici moraju "održati pritisak bez presedana, koji su brojne zemlje započele protiv Rusije sankcijama i kontrolom izvoza".

Na pitanje da li SAD namjeravaju da podrže Kijev u njegovoj želji da se silom bori za zauzimanje Krima i Donbasa, američki državni sekretar je odgovorio da je odgovornost za takvu odluku na Ukrajini, a da SAD, zajedno s mnogim drugim zemljama, podržavaju Ukrajinu u njenim naporima.

Ukrajina: Rusi usredsređeni na osvajanje Bahmuta, situacija teška

Ukrajina je danas objavila da je Rusija usredsredila sve napore na osvajanje Bahmuta, grada u Donjeckoj oblasti, na istoku zemlje, ali je navela da se grad i dalje brani uprkos brojčanoj nadmoći Rusije.

Iz Ukrajine situaciju opisuju kao "tešku", prenosi Rojters

Portparol ukrajinske istočne vojne komande Serhij Čerevatij rekao je da Kijev drži pod kontrolom situaciju u Bahmutu i "razume namere Rusije".

On je priznao da je Moskva ostvarila "taktički uspeh" na nekoliko mesta, ali tvrdi da za to "plaća visoku cenu". 

Pripadnici ruske borbene grupe jug oborili su improvizovani dron samoubicu i ubili do deset ukrajinskih vojnika na liniji fronta u Donjecku, rekao je portparol borbene grupe Ivan Bigma.

Bigma je rekao da su motorizovane pešadijske jedinice te grupe ubile do deset ukrajinskih vojnika i oborile improvizovani dron samoubicu u blizini grada Marinka na liniji fronta u Donjecku, kao i da je dron bio opremljen bacačem granata PG-7V.
 
Prema njegovim riječima, artiljerijske jedinice su uništile i oklopno vozilo "hamer", dve haubice i artiljerijski top, preneo je TASS. 

Ruska federalna služba bezbednosti (FSB) privela je u Hersonskoj oblasti agenta ukrajinske Službe bezbjednosti i njegovog saučesnika koji su navodno prikupljali podatke o razmještanju i kretanju trupa, saopštio je danas Centar za odnose s javnošću FSB-a.

Federalna služba bezbjednosti privela je agenta ukrajinskih tajnih službi i njegovog saučesnika koji su prikupljali podatke o lokacijama i brojnosti jedinica ruskih oružanih snaga u Hersonskoj oblasti, saopštila je pres-služba za TASS.

Kremlj nije čuo izjave iz Vatikana o uskršnjem primirju u Ukrajini, rekao je danas portparol ruskog predsjednika Dmitrij Peskov.

Predsjedavajući Svjetske unije staroveraca, Leonid Sevastjanov, rekao je za RIA Novosti da je papa Franja pozvao na dvonedeljno primirje u Ukrajini od 9. do 22. aprila, kada katolici i pravoslavci slave Uskrs.

„Zaista smo pročitali izjavu koju je dao uvaženi predstavnik koji je bio na sastanku sa papom, ali nismo čuli nikakve izjave iz Vatikana po ovom pitanju, tako da ne smatramo potrebnim i mogućim da komentarišemo", rekao je Peskov odgovarajući na pitanje novinara. 

Velika Britanija: Rusija osvojila zapadnu obalu rijeke Bahmutka

Britansko Ministarstvo odbrane saopštilo je danas da je ruska vojska osvojila zapadnu obalu reke Bahmutka, ugrožavajući ključnu ukrajinsku rutu za nabavku, u pokušaju da povrati kontrolu razorenog istočnog grada Bahmuta.

-Rusija je nastavila da napreduje i do sada je vrlo vjerovatno napredovala do centra grada. Ukrajinska glavna ruta za nabavku, ka zapadu grada, je vgerovatno ozbiljno ugrožena. Ruska redovna vojska, u kojoj su i jedinice vazduhoplovstva, vgerovatno je utvrdila oblast i Rusija ponovo efikasno koristi artiljeriju u tom sektoru. Realno je da su Vagner i rusko Ministarstvo odbrane pojačali saradnju - navelo je britansko ministarstvo na „Tviteru“.

Osnivač ruske vojne privatne kompanije Vagner Jevgenij Prigožin je u 3. aprila rekao da se vijori ruska zastava nad upravnom zgradom Bahmuta, navodeći da je u pravnom smislu grad pod kontrolom ruskih snaga.

FSB: Uhvaćeni ukrajinski agent i njegov pomoćnik

Ukrajinski agent i njegov pomoćnik privedeni su zbog špijuniranja ruskih oružanih snaga u Hersonskoj oblasti, saopštila je danas ruska Federalna služba bezbjednosti (FSB).

-FSB je priveo agenta ukrajinskih specijalnih službi i osobu koja je po njegovom nalogu prikupljala informacije o lokacijama i broju jedinica ruskih oružanih snaga u Hersonskoj oblasti - navodi se u saopštenju FSB-a.

FSB ističe da su podaci o rutama kretanja i vrstama vojne opreme i naoružanja korišćenih u specijalnoj operaciji sa mapama područja uz geografske koordinate poslati osoblju Službe bezbjednosti Ukrajine putem internet mesindžera.

Dobijene informacije Kijev je iskoristio da ih prenese ukrajinskim snagama kako bi korigovali artiljerijske, raketne i bombaške napade na položaje ruskih jedinica. 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Galerija
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana