Lavrov: Mir uvijek bio prioritet za Rusiju

Srna
Lavrov: Mir uvijek bio prioritet za Rusiju

MOSKVA - Ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov izjavio je da je mir je uvijek bio prioritet za Rusiju, te istakao da je, nažalost, kijevski režim odbacio i samu mogućnost razgovora o dosadašnjim mirovnim inicijativama.

Lavrov je zahvalio za inicijativu o prekidu vatre koje su predložile Kina, Indonezija, Vatikan i Afrika.

- Želio bih da izrazim svoju zahvalnost našim partnerima na njihovim naporima da traže načine za mirno rješavanje ukrajinske krize. Ne smatramo da su njihove inicijative preuranjene: za rusku stranu mir uvijek ima prioritet nad borbom - rekao je Lavrov za onlajn dnevnik “Lenta.ru”.

On je podsjetio da je ruska strana učestvovala u pregovaračkom procesu sa Kijevom u proljeće 2022. godine i da je pozitivni ishod bio blizu, prenio je TASS.

- Međutim, sve napore su potkopali Anglosaksonci, čiji planovi očigledno nisu uključivali prekid neprijateljstava. Oni su ostali opsjednuti maničnom idejom nanošenja strateškog poraza Rusiji - dodao je Lavrov.

Lavrov je istakao da Rusija dijeli mnoge prejedloge svojih partnera u vezi sa mirnim rješenjem ukrajinskog sukoba, ali Zapad i Kijev odbijaju sve mirovne inicijative.

- Saglasni smo sa mnogim prijedlozima naših partnera, kao što su poštovanje međunarodnog prava i Povelje UN, napuštanje hladnoratovskog mentaliteta, rješavanje humanitarne krize, osiguranje bezbjednosti nuklearnih elektrana, ukidanje jednostranih sankcija i odbijanje upotrebe svjetske ekonomije u političke svrhe - naveo je Lavrov.

On je ukazao da zapadni mentori (ukrajinskog predsjednika) Vladimira Zelenskog u potpunosti odbijaju bilo kakav oblik deeskalacije.

- Kijevski režim je direktno i odmah odbacio mogućnost razgovora o mirovnim inicijativama koje su predložile Kina, Brazil i afričke zemlje - napomenuo je Lavrov.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana