Lavrov: Lažne informacije o mirovnim pregovorima

GS/Agencije
Foto: Tanjug/AP

Rat u Ukrajini – 505 dan. Treću noć zaredom Kijev je zasut ruskim dronovima, saopštava gradonačelnik Vitalij Kličko. Sa druge strane, visoki ruski zvaničnik Andrej Kartapolov tvrdi da se jedan od glavnih zapovjednika ruske vojske Sergej Surovikin, koji nije viđen u javnosti poslije pokušaja pobune "Vagnera", odmara.

Miršajmer: Kijev će izgubiti polovinu zemlje

Ukrajina će nakon pobjede Rusije izgubiti ogromne teritorije i postati "odgrizak država", ocjenjuje američki politikolog Džon Miršajmer.

On je pozvao Zapad da se "pripremi za neprijatnu rusku pobjedu".

U intervjuu za "Saut Čajna morning post" Miršajmer navodi da će "ono što ostane od Ukrajine biti nefunkcionalna država koja neće moći da vodi velike vojne operacije protiv Rusije".

"Taj ostatak Ukrajine neće zadovoljavati kriterijume za ulazak u EU i NATO. Mislim da će to biti krajnji rezultat", procjenjuje Miršajmer.

On smatra da će Ukrajina izgubiti još "nekoliko velikih komada zemlje, što će biti jednako polovini njene teritorije".

Miršajmer ocjenjuje da će rat trajati još dvije godine.

Visoki ruski zvaničnik: Surovikin se odmara

Andrej Kartapolov, predsjednik Odbora za odbranu državne Dume, izjavio je da se jedan od glavnih zapovjednika ruske vojske, general Sergej Surovikin, koji nije viđen u javnosti od pobune privatne vojne grupe "Vagner" u Rusiji, trenutno odmara.

"Sada se odmara. Nije dostupan", naveo je Kartapolov.

Zapadni mediji spekulisali su poslije pobune "Vagnera" gdje se nalazi Sergej Surovikin, koji je bio i pod oštrom kritikom osnivača te paravojne grupacije Jevgenija Prigožina.

Lavrov: Lažne informacije o mirovnim pregovorima

Informacije o mogućim mirovnim pregovorima u Ukrajini u julu su lažne vijesti, jer Kijev i njegovi zapadni rukovodioci nastavljaju putem eskalacije neprijateljstava, saopštio je ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov.

Njemačka televizija ARD izvestila je 26. juna da je u Kopenhagenu 24. juna održan međunarodni sastanak o Ukrajini "pod uslovima stroge tajnosti" uz učešće diplomata zapadnih zemalja, kao i predstavnika Brazila, Indije, Kine i Južne Afrike, prenosi Tas.

Zvanični pregovori o mirovnom rješenju za Ukrajinu navodno bi se mogli održati u julu.

"Nismo dobili nikakve naznake o tome. Postoje razlozi za pretpostavku da je ovo lažna vijest, s obzirom na upornu namjeru Kijeva i njegovih zapadnih rukovaoca da eskaliraju neprijateljstva", rekao je Lavrov u intervjuu za portal Lenta.

Dodao da Rusija "nikada nije odbacila dijalog kao politički metod za postizanje ciljeva specijalne vojne operacije".

Kličko: Napad dronovima na Kijev, jedna osoba stradala

Tokom noći u ruskim napadima dronovima na Kijev stradala je jedna osoba, saopštio je gradonačelnik ukrajinske prestonice Vitalij Kličko.

Kličko je na Telegramu naveo da je tijelo muškarca pronađeno kada su hitne službe ugasile požar u istorijskom dijelu prestonice Podilu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana