Lavrov: Kao što Priština ne predstavlja Srbe sa KiM, tako ni Kijev ne predstavlja Donbas

GS
Foto: Tanjug

NjUJORK - Nacistički režim u Kijevu ne može biti predstavnik stanovnika teritorija koji su odbili da prihvate rezultate državnog udara u Kijevu 2014. godine, rekao je ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov.

- Svakom nepristrasnom posmatraču je očigledno da se nacistički režim u Kijevu ni na koji način ne može smatrati predstavnikom stanovnika teritorija koji su odbili da prihvate rezultate krvavog državnog udara u februaru 2014. godine, zbog čega su pučisti započeli rat protiv njih. Kao što ni Priština ne može da tvrdi da predstavlja interese Srba sa Kosova i Metohije, kojima je Evropska unija obećala autonomiju - i Berlin i Pariz obećali su poseban status Donbasu - rekao je Lavrov na sjednici Savjeta bezbjednosti o efektivnom multilateralizmu i zaštiti principa povelje UN.

Ukrajinsko pitanje je nemoguće posmatrati izolovano od geopolitičkog konteksta, istakao je šef ruske diplomatije.

- Rusija je jasno objasnila zadatke koje ostvaruje u okviru specijalne vojne operacije - da eliminiše prijetnje našoj bezbjednosti koje godinama stvarao NATO direktno na našim granicama i da zaštiti ljude koji su lišeni prava, proklamovanih multilateralnim konvencijama, da ih zaštiti od direktnih prijetnji istrebljenja i protjerivanja sa teritorija na kojima su vijekovima živjeli njihovi preci. Iskreno smo rekli za šta se i za koga borimo - rekao je Lavrov.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana