Lavrov: Borel želi da ostane upamćen kao glavni evropski rusofob

Srna
Lavrov: Borel želi da ostane upamćen kao glavni evropski rusofob

MOSKVA - Ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov izjavio je da visoki predstavnik EU za spoljnu politiku i bezbjednost Jozep Borel želi da ostane upamćen u istoriji kao glavni evropski rusofob, koji tvrdi da nema alternative pregovorima Rusije i Ukrajine osim prema "formuli Zelenskog".

-Jozep Borel je u svom posljednjem govoru rekao da nema alternative pregovorima osim po „formuli Zelenskog“. Mislio sam da bar imaju obrazovanje, da imaju razumijevanja kako da vode politiku zasnovanu na stvarnosti. Jasno je da Borel sada želi da uđe u istoriju kao glavni rusofob. On napušta svoje funkcije. To je amaterizam ili već ludilo koje je zamijenilo umove diplomata i političara -rekao je Lavrov za "Rašu tudej".

U junu je ruski predsjednik Vladimir Putin iznio inicijative za mirno rješenje sukoba u Ukrajini prema kojoj bi Moskva odmah prekinula vatru i bila spremna za pregovore nakon povlačenja ukrajinskih trupa sa teritorije novih ruskih regiona.

Osim toga, Kijev bi trebalo da se odrekne ulaska u NATO i da izvrši demilitarizaciju i denacifikaciju, kao i da prihvati neutralan, vanblokovski i nenuklearni status.

Ruski lider je pomenuo i ukidanje sankcija Rusiji, podsjeća "Sputnjik".

U avgustu, nakon terorističkog napada ukrajinskih oružanih snaga na oblast Kursk, Putin je rekao da nisu mogući pregovori sa onima koji neselektivno gađaju civile, civilnu infrastrukturu ili pokušavaju da ugroze nuklearne energetske objekte.

Pomoćnik Kremlja Jurij Ušakov kasnije je izjavio da mirovni prijedlozi Moskve za ukrajinsko rješenje, koje je prethodno iznio šef ruske države, nisu otkazani, ali da u ovoj fazi Rusija neće razgovarati sa Ukrajinom.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana