Lavrov: Bliski istok je na ivici velikog regionalnog rata

Agencije
Lavrov: Bliski istok je na ivici velikog regionalnog rata

"Bliski istok je na ivici velikog regionalnog rata, a Rusija radi sa svim stranama kako bi spriječila da se to dogodi", izjavio je ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov, govoreći na sastanku Savjeta za saradnju Rusije i zemalja Zaliva.

"Nesposobnost međunarodne zajednice da zaustavi borbe u Pojasu Gaze i masovnu pogibiju njenih stanovnika dovela je do naglog pogoršanja vojno-političke situacije u cijelom regionu – od granice Libana i Izraela do Crvenog mora", kazao je Lavrov.

Kako je naglasio, sukob je dostigao novi opasan nivo, čime je Bliski istok ponovo na ivici velikog regionalnog rata. "

"Radimo na normalizaciji situacije sa svim partijama", ukazao je šef ruske diplomatije, navodeći da bez rješavanja palestinsko-izraelskog problema Bliski istok neće moći da se stabilno razvija.

Lavrov, koji je dan ranije stigao u Rijad, već se sastao sa generalnim sekretarom Savjeta za saradnju Rusije i zemalja Zaliva Jasemom el Budeivijem, kao i sa ministrom spoljnih poslova Saudijske Arabije Fejsalom bin Farhanom.

Na marginama događaja predviđeni su bilateralni sastanci, a očekuje se da će sa svojim sagovornicima Lavrov razmotriti širok spektar pitanja na regionalnoj i međunarodnoj agendi, uključujući jačanje bezbjednosti u oblasti Persijskog zaliva, rješavanje kriza i koordinaciju na tržištu ugljovodonika.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana