Laburisti u izborni manifest uključuju obećanje o priznanju Palestine

Tanjug
Laburisti u izborni manifest uključuju obećanje o priznanju Palestine

LONDON - Britanska opoziciona Laburistička partija bi trebalo da u svoj izborni manifest uključi obećanje o priznavanju palestinske države u odgovarajućem trenutku u mirovnim pregovorima, objavio je Gardijan, pozivajući se na izvore upoznate s dokumentom.

Manifest, koji utvrđuje politiku stranke uoči glasanja u Britaniji 4. jula, takođe će se obavezati da će osigurati da na priznavanje palestinske državie veto ne stavi "susjedna zemlja".

Lider laburista Kir Starmer rekao je prošlog mjeseca da želi da prizna palestinsku državu ako osvoji vlast, ali da bi takav potez morao da dođe u pravom trenutku u mirovnom procesu.

Ministar spoljnih poslova Dejvid Kameron, konzervativac, izjavio je u januaru da bi Britanija mogla formalno da prizna palestinsku državu ako Palestinci pokažu "nepovratan napredak" ka rješenju o dvije države, podsjeća Rojters.

Britanska agencija navodi da je obećanje laburista slično stavu Kamerona, ali bi uključivanje ovog obećanja u manifest moglo pomoći da se umire neki glasači koji su kritikovali stav stranke o ratu u Gazi.

Manifest će biti finalizovan na sastanku sa sindikatima u petak i biće predstavljen sljedećeg četvrtka, navodi se u izvještaju.

Španija, Irska i Norveška prošlog mjeseca su zvanično priznale Palestinu, nastojeći da ubrzaju napore da se osigura prekid vatre u ratu Izraela sa Hamasom u Gazi.

Slovenija je u utorak formalno priznala palestinsku državnost.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana