Kuleba: Ukrajina spremna za pregovore sa Rusijom

SRNA
Kuleba: Ukrajina spremna za pregovore sa Rusijom

PEKING - Ukrajinski ministar spoljnih poslova Dmitro Kuleba izjavio je danas u Pekingu da je ta zemlja spremna da vodi dijalog i pregovore sa Rusijom koji treba da imaju za cilj postizanje pravednog i trajnog mira, prenosi kineska agencija Sinhua.

Kako se navodi u saopštenju kineskog Ministarstva spoljnih poslova, Kuleba je prilikom posete Kini rekao da ukrajinska strana pridaje značaj mišljenju Kine i da je pažljivo proučila šest zajedničkih dogovora koje su Kina i Brazil izneli kao političko rešenje ukrajinske krize, prenosi Sinhua.

Kineski ministar spoljnih poslova Vang Ji rekao je da je Kina čvrsto posvećena političkom rešenju ukrajinske krize i dodao da četiri principa koje je izneo predsednik Si Đinping fundamentalna u pronalaženju rešenja za krizu.

Na osnovu toga, Vang je rekao da su Kina i Brazil zajedno izneli šest zajedničkih razumevanja za političko rešenje ukrajinske krize.

Napominjući da je Kina velika zemlja, a da Ukrajina i Kina nisu samo strateški partneri, već i važni ekonomski i trgovinski partneri, Kuleba je rekao da ukrajinska strana podržava stav Kine po pitanju kineskog regiona Tajvana i da će nastaviti da se pridržava politike jedne Kine.

Kako je ranije saopšteno, Kuleba je više od tri sata razgovarao Jijem o načinima postizanja "poštenog mira" u ratu sa Rusijom. On je najviši ukrajinski državni zvaničnik koji je posetio Kinu od početka rata, u februaru 2022. godine.

Kina nije učestvovala na mirovnoj konferenciji o Ukrajini održanoj u junu u Švajcarskoj jer, kako je saopšteno tada u Pekingu, smatra da u pregovorima treba da učestvuju obe strane, a Rusija nije bila pozvana na tu konferenciju.

Kina je u februaru 2023. godine, na godišnjicu početka sukoba Rusije i Ukrajine, objavila dokument od 12 tačaka u kojem je detaljno iznela svoj stav o tom ratu i pozvala na prekid neprijateljstava i mirovne pregovore.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana