Kuleba: SAD mogu da odobre pomoć Ukrajini poslije 9. januara

GS/Agencije
Foto: Mil.ru

MOSKVA/KIJEV - Vlasti Ukrajine planiraju da pozovu u vojsku Ukrajince koji su pobjegli u inostranstvo, usljed rapidnog gubitka ljudstva tokom propale kontraofanzive, izjavio je ukrajinski ministar odbrane Rustem Umerov.

Njujork tajms: SAD započele pregovore o korišćenju zamrznute ruske imovine

Administracija predsjednika SAD Džozefa Bajdena počela je hitne pregovore sa saveznicima o korišćenju zamrznute ruske imovine za vojnu podršku Ukrajini, piše “Njujork tajms”, pozivajući se na neimenovane izvore.

Bijela kuća je navodno “signalizirala” da je saglasna sa korišćenjem ruske imovine imajući u vidu da je sve više kongresmena koji se zalažu za zakon kojim bi to bilo dozvoljeno. Sjedinjene Američke Države vrše pritisak na Veliku Britaniju, Francusku, Njemačku, Italiju, Kanadu i Japan da iznesu svoje planove na tu temu do 24. februara, kada će biti dvogodišnjica od početka ruske invazije na Ukrajinu.

O detaljima strategije korišćenja ruske imovine se još uvijek razgovara, a i dalje nije odlučeno da li će sredstva ići direktno Kijevu ili će se koristiti na druge načine.

Prema pisanju američkog lista, ovakva odluka mogla bi da natjera Moskvu na pregovore o okončanju rata u Ukrajini. Nakon početka ruske invazije, Evropska unija i zemlje G7 zamrzle su gotovo polovinu ruskih deviznih rezervi - oko 300 milijardi evra.

Oko 200 milijardi nalazi se u Uniji, pretežno na računima belgijskog “Euroklira”, koji je krajem oktobra saopštio da je za devet mjeseci 2023. godine zaradio oko tri milijarde evra od kamata od ulaganja ruske imovine koja je pod sankcijama. (Kraj)

Zelenski: Ima naznaka da se usporavaju ruske vojne aktivnosti

Predsjednik Ukrajine Volodimir Zelenski izjavio je danas da Ukrajina primijetila da se rusko vojno planiranje i aktivnosti usporavaju, preneio je Rojters.

Zelenski je u noćnom video obraćanju rekao da je ovo navedeno u izvještaju ukrajinske Vojne obavještajne službe (GUR).

-Planovi neprijatelja, rad ruske vojne industrije - postoje naznake da dolazi do usporavanja. Nastavićemo da podržavamo njihovo usporavanje - rekao je Zelenski.

Rojters dodaje da Zelenski nije pojasnio na šta je mislio, odnosno, da nije bilo jasno da li je mislio na rusku vojnu industriju ili rusku taktiku i ciljeve u širem smislu.

U večernjem izvještaju, ukrajinski generalštab nije naveo da je došlo do prekida ruskih napada i kretanja duž fronta od 1.000 kilometara.

Navodi se da je najmanje 30 ruskih napada odbijeno kod Advejevke i još 11 kod obližnje Marinke, trenutno dvije najjače tačke borbe na liniji fronta na istoku Ukrajini, uz još sedam kod Bahmuta. Komandant ukrajinskih snaga u Tavriji Aleksandar Tarnavski rekao je u srijedu da se intenziviralo rusko granatiranje.

Kuleba: SAD mogu da odobre pomoć Ukrajini poslije 9. januara

Kongres SAD može da dodijeli pomoć Ukrajini bilo kog dana poslije 9. januara, kada se Predstavnički dom vrati na posao sa pauze, izjavio je danas ministar spoljnih poslova Ukrajine Dmitro Kuleba.

-Osmog januara Senat počinje rad poslije pauze, a Predstavnički dom će zasijedati 9. januara i, bez pretjerivanja, odluka može biti donijeta svakog narednog dana . rekao je ministar, prenosi Ukrinform.

Prema njegovim riječima, demokrate i republikanci u Kongresu su prestali da vode burne rasprave o pomoći Ukrajini i sada postoji opšti politički konsenzus.

Šef ukrajinske diplomatije je dodao da će i republikanski i demokratski tim razgovarati o pitanju granice sa SAD uprkos činjenici da su američki poslanici na odmoru.

-Komunikacija će se odvijati i ima pomaka u ovim pregovorima - zaključio je Kuleba.

Kako podsjeća kijevska agencija, Bijela kuća i Kongres SAD pokušavaju da postignu sporazum na osnovu kojeg bi se pružila vojna pomoć američkim saveznicima, uključujući Ukrajinu, i istovremeno spriječila ilegalna imigracija preko granice SAD i Meksika. Lideri obe stranke saopštili su u srijedu da Senat neće glasati o paketu za pružanje dodatne pomoći Ukrajini i jačanje bezbjednosti granica SAD do početka sljedeće godine.

Dvije osobe poginule u ruskom napadu na Nikopolj

U napadu ruske vojske dronovima i artiljerijom na Nikopoljski okrug poginule su dve osobe, jedna je povrijeđena, a oštećene su i fabrika i crkva. 

„Ruska vojska je napala Nikopoljsku oblast sa 9 dronova kamikaza i artiljerijskim granatama“, napisao je načelnik vojne uprave Dnjepropetrovske oblasti Sergej Lisak na Fejsbuku. 

Kako je naveo, u napadu je pričinjena šteta na sedam stambenih zgrada, a uništeno je nekoliko poljoprivrednih objekata. 

Finska dodijelila Ukrajini 21. paket vojne pomoći 

Vlada Finske odobrila je prebacivanje 21. paketa vojne pomoći Ukrajini. 

„Finska šalje dodatnu vojnu pomoć Ukrajini. Zahvaljujući ovom 21. paketu, ukupan trošak vojne pomoći Ukrajini iznosi 1,6 milijardi evra“, navodi se u objavi na platformi Iks (Tviter). 

Ruski PVO sistemi oborili su ukrajinsku raketu iznad Azovskog mora, saopštilo je rusko Ministarstvo odbrane.

„21. decembra, oko 15 časova po moskovskom vremenu, kijevski režim je pokušao da izvede raketni napad na ciljeve na teritoriji Ruske Federacije. Ruski PVO sistemi uništili su ukrajinsku raketu iznad Azovskog mora“, navodi se u saopštenju Ministarstva odbrane.

Najnoviji izveštaj Ministarstva odbrane Rusije:

- Na kupjanskom pravcu odbijeno je 9 ukrajinskih napada. Gubici ukrajinske vojske iznose do 55 vojnika;

- Na krasnolimanskom pravcu odbijen je napad u rejonu Červone Dibrove, gubici ukrajinskih snaga – do 190 ljudi;

- Na donjeckom pravcu odbijeno je 17 napada. Na ovom i južnodonjeckom pravcu ukrajinska vojska izgubila je do 275 vojnika;

- Ukupni gubici ukrajinskih snaga na zaporškom i hersonskom pravcu iznose 145 vojnika;

- U protekla 24 časa oboreno je 29 ukrajinskih dronova.

Francuska odustala od slanja Kijevu tenkova „leklerk

Francuska je odustala od slanja Kijevu tenkova „leklerk“ nakon neuspeha oklopnih vozila „AMDž-10RC“ na frontu, piše bivši pomoćnik zamenika američkog ministra odbrane Stiven Brajan za „Ejža tajms“.

„Francusko oklopno vozilo pokazalo se kao smrtonosna klopka za Ukrajince. Vozilo poznato kao sredstvo za uništavanje tenkova i samo je uništavano“, navodi se u članku.

Brajan tvrdi da je na odluku Pariza da ne šalje svoje glavne tenkove Kijevu uticalo i to što je i druga zapadna tehnika loše prošla na frontu – njemački „leopardi“ i američki „bredli“ doživjeli su istu sudbinu.

Podsjetimo, predsjednik Rusije Vladimir Putin je prošle nedelje rekao da je Zapad dao Ukrajini sve što je obećao, čak i više. Ruska vojska, uništila je, međutim, 2.300 ukrajinskih oklopnih vozila, od toga 747 tenkova, kako onih sovjetske proizvodnje, tako i zapadnih.

Kijev planira da mobiliše one koji su pobjegli inostranstvo

"Još razgovaramo o tome šta će se desiti ukoliko ne dođu dobrovoljno u centre za regrutaciju. Razmišljamo o Ukrajincima starosti između 25 i 60 godina koji su otišli u Njemačku i druge zemlje. Vlasti će od njih za početak tražiti da obavijeste centre za regrutaciju o svom mjestu boravka", rekao je Umerov za njemački list "Bild".

On je obećao da će budući regruti biti unaprijed obaviješteni koju vrstu obuke će dobiti, kako će biti naoružani i kada i gdje raspoređeni.

Umerov je naglasio da je važno postavljanje poštenih pravila za regrutovanje, prenio je TASS.

Predsjednik Ukrajine Vladimir Zelenski izjavio je na konferenciji za novinare u utorak, 19. decembra, da je vojska predložila mobilisanje dodatnih 450.000 do 500.000 muškaraca i žena.

On je naveo da bi takva mobilizacija mogla da košta dodatnih 13,4 milijarde dolara.


Amerika produžava sukob u Ukrajini

SAD produžavaju sukob u Ukrajini pružajući veliku vojnu podršku Kijevu, izjavio je načelnik Generalštaba Oružanih snaga Rusije Valerij Gerasimov.

"Danas Vašington ulaže konsekventne napore da produži sukob u Ukrajini. Iz tog razloga Ukrajini se pruža značajna vojna i vojno-tehnička podrška", rekao je Gerasimov u obraćanju stranim vojnim atašeima.

On je napomenuo da je oko 100.000 ukrajinskih vojnika prošlo obuku u SAD i Evropi.

"Velika Britanija i Francuska su Kijevu dostavile preko 200 navođenih projektila vazduh-zemlja `storm šedou` i `skalp` koje se, između ostalog, koriste za gađanje civilnih objekata na Krimu i u Donbasu", naveo je načelnik ruskog Generalštaba.

Gerasimov je dodao da Ukrajina pokušava da izvrši djelo nuklearnog terorizma pošto bespilotnim letjelicama sa eksplozivom gađa nuklearnu elektranu u Zaporoškoj oblasti.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana