Kuba otkazala paradu za Međunarodni dan rada zbog nestašice benzina

Tanjug
Foto: BBC

HAVANA - Predsjednik Kube Migel Dijaz-Kanel rekao je da ostrvo dobija samo dvije trećine benzina koji mu je potreban i da je nedostatak posljedica toga što zemlje dobavljači ne ispunjavaju ugovorene sporazume, prenio je britanski list „Gardijan“.

Horhe Pinjon, direktor Univerziteta Teksas na programu za energetiku i životnu sredinu u Latinskoj Americi i Karibima u Ostinu, rekao je da je ovo aluzija na Venecuelu.

Dvije socijalističke zemlje imaju sporazum o razmjeni od 2000. godine: Kuba šalje Venecueli ljekare, nastavnike i navodno kontraobavještajne agente u zamjenu za pošiljke sirove nafte.

Čini se da je taj dogovor sada propao.

„Posljednje dvije decenije Venecuela je gubila taj prihod time što nije prodavala tu naftu na međunarodnom tržištu“, rekao je Pinjon.

On je naveo da smatra da su upravo došli do tačke u kojoj više ne mogu da nastave da obezbjeđuju naftu bez gotovine Kubancima.

Izvoz Venecuele na Kubu opao je za oko 50 odsto tokom protekle decenije pošto je ukupna proizvodnja nafte opala zbog korupcije, lošeg upravljanja i sankcija.

Rat u Ukrajini je doneo novu dinamiku, pa je, nakon što je sankcionisao rusku naftu i gas, Vašington je prošlog novembra izdao Ševronu dozvolu za izvoz venecuelanske nafte u SAD po prvi put posle mnogo godina.

Ovo je donelo Kubi probleme: na ostrvu ima dosta sirove nafte, ali je niskog kvaliteta i rafinerije nisu u stanju da je prerade.
 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana