Krvoproliće: Ubijeno više od 1.000 boraca Hezholaha

Agencije
Krvoproliće: Ubijeno više od 1.000 boraca Hezholaha

Preko hiljadu pripadnika libanske militantne grupe Hezbolah teško je ranjeno nakon što su eksplodirali pejdžeri koje koriste za komunikaciju, navode libanski mediji, prenosi Tajms of Izrael.

Zvaničnik Hezbolaha, koji je želio da ostane anoniman, rekao je agenciji Rojters da je detonacija pejdžera "najveći bezbednosni propust“ s kojim se grupa suočila u skoro godinu dana rata s Izraelom.

Visoki vojni obaveštajni zvaničnik i zvaničnik jedne libanske grupe takođe su rekli američkoj agenciji Asošiejted pres da su detonirani pejdžeri koje su nosili pripadnici Hezbolaha.

Kako prenosi AP, zvaničnik Hezbolaha rekao je da je najmanje 150 ljudi, uključujući članove grupe, ranjeno u različitim delovima Libana kada su naprave eksplodirale.

Libanski mediji javljaju da su eksplozivni pejdžeri u Libanu ranili oko 1.000 ljudi.

Izrael je navodno hakovao komunikacione uređaje koje koristi Hezbolah, zbog čega su eksplodirali.

Prema izveštajima, među 1.000 onih koji su ranjeni najmanje petorica su teško ranjeni. Nema smrtnih slučajeva, pišu libanski mediji.

U saopštenju iz kabineta libanskog premijera navodi se da je obavješten o "bezbednosnim incidentima koji se dešavaju u brojnim regionima“.

Novinar Rojtersa video je kola hitne pomoći kako jure kroz južna predgrađa libanske prestonice Bejruta usred sveopšte panike.

Stanovnici su rekli da su se eksplozije dogodile i čak 30 minuta nakon prvih eksplozija.

Među povređenima koji su nosili pejdžere koji su eksplodirali bili su borci i medicinari iz Hezbolaha, navodi novinska agencija.

Grupe ljudi nagurale su se na ulazu u zgrade kako bi proverile ljude za koje su znali da su možda ranjeni, rekao je novinar Rojtersa.

Bezbednosni izvor je rekao da su uređaji eksplodirali i na jugu Libana. 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana