Kriza u građevinarstvu evrozone i dalje traje, oporavak nije na vidiku

Tanjug
Foto: X.com

BRISEL - Kriza u građevinarstvu evrozone i dalje traje, a oporavak nije na vidiku, zaključak je danas objavljenog izveštaja agencije S&P global.

Julski indeks menadžera nabavke (PMI) u građevinarstvu u evrozoni je pao sa junskih 41,8 poena na 41,4 poena, što je daleko od željenih vrijednosti.
    
PMI je parametar koji se koristi kao indikator ekonomske aktivnosti, a rezultat ispod 50 pokazuje da se građevinarstvo nalazi u stanju kontrakcije, odnosno pada ekonomske aktivnosti, dok rezultat iznad 50 ukazuje na ekspanziju, odnosno rast aktivnosti u građevinarstvu. 
    
Pad aktivnosti je prije svega posljedica niže potražnje koja je smanjila broj novih poslova u građevinarstvu i dovela do nekih otpuštanja, objavljeno je na sajtu agencije.
    
Kako se navodi, italijanski građevinski sektor je zabilježio najveći pad u posljednje dve godine, kao i građevinarstvo u Francuskoj i Njemačkoj.
    
"Građevinski sektor evrozone ne vidi svetlost na kraju tunela. Pesimizam se pogoršao u Francuskoj i Nemačkoj pošto firme veruju da će potražnja za građevinskim radovima biti još niža u narednih 12 meseci", prokomentarisao je ekonomista Hamburške komercijalne banke (HCOB) Norman Libke.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana