Kriza u avioindustriji i rizik za bezbjednost

GS
Kriza u avioindustriji i rizik za bezbjednost

Prvo je nedostajalo pilota, a sada nema dovoljno aviomehaničara.

Manjak kvalifikovanog osoblja na globalnom tržištu nije samo problem poslovanja, nego i ugrožava bezbjednost, upozorilo je njemačko osiguranje Alijanc.

Alijanc u studiji objavljenoj u srijedu navodi da je manjak aviomehaničara, od kojeg prevoznici i aerodromi godinama zaziru, sada prerastao u stvarnost.

Deficit ne produžava samo radove na održavanju aviona, nego "očigledno," uprkos kontroli, povećava rizik incidenata. Osiguranje pritom ukazuje da samo u Sjevernoj Americi nedostaje 12-18.000 aviomehaničara.

Prethodnih par godina, u fokusu je bio manjak pilota, jer su mnogi prevoznici u pandemijskoj krizi otpuštali osoblje koje potom dugo nisu uspjevali da zamijene. Taj problem je u međuvremenu uglavnom riješen, ali sada nema dovoljno zemaljskog tehničkog osoblja.

Analitičari to pripisuju neočekivano snažnom oporavku avioprevozničke industrije poslije pandemije koronavirusa. Naime, ove godine se očekuje globalno rekordni promet u putničkom avioprevozu.

Alijanc naglašava da "incident" ne znači nužno i pad aviona. Prošle godine u svijetu nije pao ni jedan putnički avion. Najveći dio, oko dvije trećine prijavljenih incidenata tiče se sudara u vazduhu sa pticama ili ruljanja aviona u teren iza kraja piste.

Autori studije su analizirali više od 32.000 slučajeva prijavljene štete od 2019. do 2024. Ukupno potraživanje obeštećenja iznosilo je oko 14 milijardi evra.

Prema učestalosti, poslije sudara u vazduhu i letačkih incidenata koji čine 63 odsto slučajeva, sa 22 odsto slijede tehnički kvarovi i propusti kontrole kvaliteta, prenosi B92.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana