Kriminalci u Ukrajini krali zapadno oružje poslato nakon ruske invazije

Tanjug
Kriminalci u Ukrajini krali zapadno oružje poslato nakon ruske invazije

VAŠINGTON - Kriminalci, dobrovoljci i trgovci oružjem u Ukrajini ukrali su dio oružja i opreme koje je Zapad obezbjedio prošle godine, navodi se u izveštaju generalnog inspektorata Ministarstva odbrane SAD u koji je CNN imao uvid.

Dodaje se da je oružje pronađeno nakon što je ukrajinska obaveštajna služba otkrila planove da oružje ukrade.

Međutim, u izvještaju se ističe da se američko ministarstvo odbrane suočilo sa “izazovima” kada je riječ o praćenju i nadgledanju opreme koja je poslata Ukrajini, zbog ograničenog prisustva SAD u zemlji.

Kancelarija za odbrambenu saradnju (ODC) u Kijevu “nije uspela da sprovede zahtjevani nadzor vojne opreme koju su SAD obezbedile Ukrajini 2022. godine”, navodi se u izvještaju koji se odnosi na period od februara do septembra prošle godine.

Dodaje se da je nemogućnost da zvaničnici američkog ministarstva odbrane posjete oblasti gdje se oprema koristi i čuva, “značajno smanjila mogućnost ODC-a da izvrši nadzor”.

ODC u Kijevu tražila je od ukrajinske vlade da dostavi podatke o troškovima, gubicima i šteti za američku opremu, ali uprkost ome, kriminalne grupe su uspevale da ukradu dio oružja i opreme.

U avgustu 2022. godine, ukrajinske vlasti otkrile su grupu dobrovoljaca koji su ukrali 60 pušaka i skoro hiljadu komada municiju koje su sklonili u skladište, pretpostavlja se zbog prodaje na crnom tržištu.

Iz Generalnog inspektorata Pentagona navode da je veće komade oružja bilo lakše pratiti, ali da je to bilo teže sa onim manjim, poput uređaja za noćno osmatranje. U izvještaju se, međutim, ne daju nikakve preporuke, već se ističe da je američko ministarstvo odbrane “uložilo određene napore da ublaži nemogućnost” nadzora na terenu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana