Kremlj: Već ima žrtava, pozivamo obje strane da se pridržavaju sporazuma o Nagorno-Karabahu

Srna
Foto: RBK.ru

MOSKVA - Rusija poziva Jermeniju i Azerbejdžan da se pridržavaju trilateralnih sporazuma o Nagorno-Karabahu, istakao je danas portparol Kremlja Dmitrij Peskov, nakon što je Baku pokrenuo vojnu operaciju u otcijepljenom regionu.

”Jedina suštinska osnova su trilateralni dokumenti od prije dvije i tri godine, koje su potpisali Rusija, Jermenija i Azerbejdžan, tako da pozivamo sve da se pridržavaju odredaba ovih dokumenata i, naravno, uzimajući u obzir nove realnosti, to znači da je činjenica da je jermenska strana priznala teritoriju Azerbejdžana iz 1991. godine”, rekao je Peskov novinarima.

Portparol je naglasio da je Kremlj zabrinut zbog oštre eskalacije napetosti u Nagorno Karabahu i početka borbenih dejstava.

Peskov je takođe rekao da Kremlj žali što u regionu Nagorno Karabaha već ima žrtava, a obnavljanje borbenih dejstava je ozbiljan izazov i pretnja civilima.

Portparol je dodao da i dalje postoji “prilika” da se postigne političko i diplomatsko rješenje konflikta u Nagorno-Karabahu.

“Glavna stvar je ubijediti i Jerevan i Baku da odustanu od upotrebe sile i sjednu za pregovarački sto”, rekao je Peskov.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana