Kremlj odbacio mirovni plan Zelenskog, mora se uzeti u obzir trenutna realnost

GS/Agencije
Foto: Sputnjik

MOSKVA/KIJEV- U toku je 308. dan rata u Ukrajini. Snage LNR ubile 85 ukrajinskih vojnika. Predsjednik Rusije Vladimir Putin potpisao je dekret kojim se zabranjuje snabdijevanje naftom i naftnim derivatima zemalja koje su ograničile cijenu ruske nafte...

 

Kremlj odbacio mirovni plan Zelenskog, mora se uzeti u obzir trenutna realnost

Kremlj je danas odbacio mirovni plan ukrajinskog predsjednika Volodimira Zelenskog od 10 tačaka i saopštio da prijedlozi za okončanje sukoba u Ukrajini moraju da uzmu u obzir, kako je navedeno, trenutnu realnost, uključujući onu vezanu za pridruživanje četiri ukrajinska regiona Rusiji.

"Ne može biti mirovnog plana za Ukrajinu koji ne uzima u obzir današnju realnost u vezi sa ruskom teritorijom, sa ulaskom četiri regiona u sastav Rusije. Planovi koji ne uzimaju u obzir ovu realnost ne mogu biti prihvaćeni", rekao je portparol Kremlja Dmitrij Peskov, a prenosi Interfaks.

Nakon referenduma koji se održali u septembru u četiri ukrajinske oblasti Donjeck, Lugansk, Herson i Zaporožje, Rusija ih je proglasila dijelom svoje teritorije, a održavanje ovih referenduma i pripajanje oblasti osudile su Ukrajina i zapadne zemlje.



Eksplozije odjekuju u Slavjansku, Kramatorsku, Konstantinovki i Družkovki, DNR.



Više od 300.000 Kijevljana nema struje


Više od 300.000 stanovnika Kijeva i dalje nema struje, negdje nema ni vode i grijanja, pišu ukrajinski mediji.


Fliponenko: Snage LNR ubile 85 ukrajinskih vojnika

Portparol Narodne milicije samoproglašene Luganjske Narodne Republike (LNR) Ivan Fliponenko saopštio je da su ukrajinske snage u posljednjih 24 sata pretrpjele 85 žrtava u borbama sa borcima LNR.

"Neprijatelj je u protekla 24 sata pretrpio velike gubitke u vidu ljudstva i vojne opreme kao rezultat aktivnih ofanzivnih dejstava snaga narodne milicije. Ubijeno je čak 85 vojnika", naveo je  Fliponenko na Telegramu.

Dodaje da su tokom posljednja 24 sata, snage narodne milicije LNR uništile dva ukrajinska tenka, četiri oklopna transportera, jedan artiljerijski top, tri bespilotne letjelice i 17 specijalnih motornih vozila.

 

Zaharova o inicijativi Ukrajine: Psi laju na karavane, a karavani prolaze

 Portparolka Ministarstva spoljnih poslova Rusije Marija Zaharova komentarisala je poziv Kijeva da se Rusija isključi iz Ujedinjenih nacija poslovicom „psi laju na karavane, a karavani prolaze“. 

''Tim povodom ne treba ništa preduzimati. Ukrajina je tokom istorije preživjela razne ličnosti, a proteklih godina i decenija tamo je bilo mnogo nitkova koji su je u potpunosti rasturili i gurnuli je na ivicu propasti'', izjavila je Zaharova za Sputnjik.

Prema njenim riječima, Rusija treba u skladu s tim da gradi državnu politiku.

''Apsolutno ne vrijedi slušati te bolesne izjave u kojima nema nikakve istorijske suštine, logike ili shvatanja do čega one mogu dovesti čak i u snovima“, ocijenila je Zaharova.

 


Kijev: Ruske snage ispalile 33 rakete na Herson

Generalštab Oružanih snaga Ukrajine saopštio je da su Ruske snage ispalile 33 rakete na civilne ciljeve u ukrajinskom gradu Hersonu u poslednja 24 sata.

U svom jutarnjem izvještaju navode da ruske snage napadaju iz minobacača i artiljerije naseljena mjesta na desnoj obali rijeke Dnjepar u blizini Hersona.

Rusija negira da je u svojim napadima gađala civilne ciljeve.

Najteže borbe i dalje se vode oko istočnog grada Bahmuta u Donjecku, koji Rusija već mesecima pokušava da osvoji, kao i na severu u gradovima Svjatove u Lugansku, gde Ukrajina pokušava da probije ruske linije odbrane.



UN: Od početka rata poginulo 6.884 civila, stvaran broj "znatno veći"

Visoki komesar Ujedinjenih nacija za ljudska prava (OHCHR) objavio je broj civilnih žrtava u ratu u Ukrajini, rekavši da je utvrđena smrt 6.884 osobe, uključujući 429 djece, između 24. februara i 26. decembra.

Ističe da će stvarna cifra vjerovatno biti "znatno veća", pošto je prijem informacija sa nekih lokacija na kojima su se odvijala intenzivna neprijateljstva odložen i mnogi izvještaji još uvijek čekaju na potvrdu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana