Kremlj: Još nema preduslova za mirovne pregovore o Ukrajini

GS/Agencije
Kremlj: Još nema preduslova za mirovne pregovore o Ukrajini

MOSKVA, KIJEV – Rat u Ukrajini ušao je u 82. dan. Silovite borbe vode se u Bahmutu. Komandant ukrajinskih kopnenih snaga general-pukovnik Oleksandr Sirski kaže da je situacija i dalje teška.

Kremlj: Još nema preduslova za mirovne pregovore o Ukrajini

Ruski ciljevi u Ukrajini trenutno mogu biti postignuti samo vojnim putem, još nema preduslova za mirovne pregovore, izjavio je danas portparol Kremlja Dmitrij Peskov.

On je, na pitanje novinara da prokomentariše ideju bivšeg predsedavajućeg Minhenskoj bezbjednosnoj konferenciji Volfganga Išingera o stvaranju kontakt grupe predstavnika zapadnih zemalja za rješavanje ukrajinske krize i da kaže da li bi ta inicijativa mogla pomoći da se sukob okonča odgovorio odrično.  

„Ne, ne mislimo tako“, rekao je Peskov, prenosi Interfaks.  

Dodao je da za sada ne postoje nikakvi preduslovi za „prelazak procesa na miran tok“.

„Za nas apsolutni prioritet ostaje i uvijek će ostati postizanje postavljenih ciljeva. Sada oni mogu postignuti samo vojnim putem“, ponovio je Peskov.  

Maročko: Kijev pojačao regrutaciju žena za front

Ukrajinske vojne službe pojačale su regrutaciju žena za slanje na front, a prednost imaju hemičari, biolozi i veterinari, izjavio je vojni ekspert iz Luganjske Narodne Republike Andrej Maročko.

Ovaj potpukovnik u penziji objasnio je da je, osim tradicionalnih vojnih specijalnosti, povećana potražnja za onima koji imaju civilno obrazovanje iz oblasti hemije, biologije, biotehnologije i veterine.

„Žene koje su potpisale ugovor odmah se regrutuju za vojnu službu... Poželjna starost je od 22 do 45 godina“, rekao je Maročko za Sputnjik.

Delegacije Turske, Rusije, Irana i Sirije u Moskvi 15. i 16. marta

Delegacije ministarstava spoljnih poslova Turske, Rusije, Irana i Sirije sastaće se u Moskvi u srijedu i četvrtak, 15. i 16. marta, javila je turska televizija „TRT haber”.

Turski ministar spoljnih poslova Mevlut Čavušoglu izjavio je prošle sedmice da su u toku pripreme sastanka šefova diplomatija Turske, Rusije, Irana i Sirije.

On je dodao da je Rusija ponudila da organizuje „tehnički sastanak”.

Federalna služba bezbjednosti Rusije (FSB) privela je stanovnicu Habarovska i aktivistu pokreta „Jamifurgal“ za veleizdaju zbog finansiranja Oružanih snaga Ukrajine.

Kako se navodi u saopštenju FSB, žena je prebacivala novac za nabavku oružja, municije i uniforme za ukrajinske vojnike.

Uzbuna za vazdušnu opasnost objavljena je u Poltavskoj, Harkovskoj, Dnjepropetrovskoj i Sumskoj oblasti Ukrajine i dijelovima Zaporoške i Hersonske oblasti pod kontrolom Kijeva, slijedi iz onlajn mape ukrajinskog Ministarstva za digitalne transformacije.

Rojters: Si sljedeće sedmice u Moskvi

Kineski predsjednik Si Đinping planira da otputuje u glavni grad Rusije Moskvu, kako bi se sljedeće sedmice sastao sa svojim ruskim kolegom Vladimirom Putinom, rekli su izvori Rojtersa.

Kinesko Ministarstvo spoljnih poslova nije odmah odgovorilo na zahtjev Rojtersa za komentar, dok je, kako navodi britanska agencija, Kremlj odbio da se izjasni.

Sirski: Teška situacija u Bahumutu, odbili smo sve ruske napade

Komandant ukrajinskih kopnenih snaga general-pukovnik Oleksandr Sirski kaže da je situacija u Bahmutu i dalje je teška, ali da snage te zemlje "odbijaju sve pokušaje ruskih trupa da zauzmu grad".

-Svi neprijateljski pokušaj2vi da zauzmu grad odbijaju se artiljerijom, tenkovima i drugim vatrenim sredstvima - naveo je Sirski.

Dodao je da ruska grupa Vagner "napada iz više pravaca u nameri da probije odbranu ukrajinskih trupa i napreduje ka centralnim delovima grada".

Gladkov: Četiri rakete oborene iznad Belgoroda u Rusiji, jedna osoba povrijeđena

Ruska vazdušna odbrana oborila je četiri rakete iznad Belgoroda, na granici s Ukrajinom, a tom prilikom povrijeđena je jedna žena, saopštio je danas gubernator Belgorodske oblasti Vjačeslav Gladkov.

-Naša vazdušna odbrana oborila je četiri rakete iznad Belgoroda i Belgorodske oblasti. Posljedice na tlu se razjašnjavaju. Već je prijavljena jedna povrijeđena osoba. Na lice mjesta poslata je hitna pomoć -  napisao je Gladkov na Telegram kanalu.

Kako je naveo, pričinjena je i šteta na dva stambena objekta.

Gladkov nije naveo ko je ispalio rakete, ali je u prethodnim slučajevima optuživao ukrajinske snage sa druge strane granice, podsjeća Rojters.

    

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Galerija
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana