Kredit Svis ometa istragu o tajnim računima nacista, tvrde američki senatori

Tanjug
Kredit Svis ometa istragu o tajnim računima nacista, tvrde američki senatori

VAŠINGTON - Američki senatori optužili su švajcarsku banku Kredit Svis da ometa istragu o tajnim računima osoba koje su povezane sa nacizmom.

Prema saopštenju Odbora za budžet američkog Senata, Kredit Svis je nepotrebno suzila prostor za istragu i uklonila nezavisnog ombudsmana Nila Barofskog koji je nadgledao istražni proces, prenosi Blumberg.

Pravda zahtijeva da prilikom istrage o slučajevima vezanim za nacizam "prevrnemo svaki kamen", a Kredit Svis ni približno nije zadovoljila ovaj standard, izjavio je senator Čak Grasli.

Kredit Svis je na svom sajtu saopštila da istraga nije potvrdila ključne tvrdnje Centra Simon Vizental iz 2020. godine i da je izvještaj Nila Barofskog oblilovao "faktičkim greškama, obmanjujućim i neosnovanim izjavama, kao i tvrdnjama bez pokrića koje su zasnovane na nepotpunom razumijevanju činjenica".

Švajcarska banka "oštro odbacuje neistinito iznošenje činjenica" u izvještaju Barofskog i tvrdi da u potpunosti sarađuje sa Odborom za budžet američkog Senata, kao i da je produžila mandat američkoj firmi AliksPartners koja sprovodi istragu.

Izvještaji koje je dobio Odbor za budžet američkog Senata sugerišu da Kredit Svis održavala bankarske račune najmanje 99 osoba koji su bili visoko postavljeni činovnici u nacističkoj Njemačkoj ili članovi pronacističkih grupa u Argentini.

Za većinu ovih računa se nije ranije znalo, a neki od njih su tek nedavno zatvoreni. 

Istraga je otkrila da je 21 zloglasnih nacista visokog ranga sa liste Centra Simona Vizentala imalo bankarske račune u Kredit Svis.

Jedan od ovih računa je pripadao nacističkom komandantu koji je osuđen u Nirnberškim procesima, a drugi osuđenom komandantu jedinica SS, naveo je Odbor za budžet američkog Senata.

Bankarski račun pomenutog nacističkog komandanta je bio otvoren do 2002. godine, navodi Blumberg.


 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana